ΣΠΟΡ

Η κρίση στη Β. Κορέα απειλεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018

Η κρίση στη Β. Κορέα απειλεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018
Ο διεθνής Κορεάτης ποδοσφαιριστής Τζι Σουν Παρκ με τις δύο μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / YONHAP

Πέντε μήνες πλέον απομένουν για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, αλλά η κρίση στη Β. Κορέα απειλεί να τους τινάξει στον αέρα: η πόλη Pyeongchang, που θα τους φιλοξενήσει στη Ν. Κορέα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα της Κορεατικής Χερσονήσου.

Επίσημα η ΔΟΕ (IOC) δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Το αντίθετο μάλιστα. Συνεχίζει να υποστηρίζει δημόσια, ότι οι Αγώνες θα διεξαχθούν με μεγάλη επιτυχία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, πριν λίγες ημέρες στο Πεκίνο τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας.

17640201


(Το κλειστό Ολυμπιακό παγοδρόμιο στη Ν.Κορέα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / DAN HIMBRECHTS)

"Παρακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά δεν υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας. Οι Κυβερνήσεις και οι Ολυμπιακές Επιτροπές σέβονται το Ολυμπιακό Κίνημα και το γεγονός ότι οι Αγώνες θα γίνουν εκεί. Από αυτή την άποψη συνεχίζουμε τις προετοιμασίες".

17754359


(Καθησυχαστικός ήταν στο Πεκίνο στα τέλη Αυγούστου ο πρέοδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / YONHAP)

Οι πρώτες φωνές ανησυχίας

Με την κλιμάκωση όμως των γεγονότων ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται δυνατότερα οι φωνές, που ανησυχούν. Ο Μαξ Χάρτουνγκ, εκπρόσωπος Τύπου της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής (DOSB) δήλωσε δημόσια, ότι η απειλή είναι υπαρκτή: "η απόσταση από τα σύνορα είναι μόλις 80 χλμ. Πρέπει λοιπόν να παρακολουθούμε σοβαρά τις εξελίξεις, αλλά και τη στάση των ΗΠΑ καθημερινά".

Και από την IOC όμως ήδη αρχίζουν οι πρώτες διαρροές, για πιο επισταμένη παρακολούθηση του γεγονότος. Ανώνυμες πηγές σχολίασαν τόσο στο AFP όσο και στο Γερμανικό Πρακτορείο SID, ότι η ΔΟΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με όλες τις χώρες, αλλά προς το παρόν συνεχίζονται κανονικά οι προετοιμασίες.

18259309


(Οι μασκότ των αγώνων, ο Soohorang-λευκός τίγρης και η Bandabi-μαύρη αρκούδα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / YONHAP)

Επιστροφή στο Σότσι

Η ΔΟΕ έχει ασφαλώς τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσει την απόφασή της και να μεταφέρει την έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων, Θερινών και Χειμερινών. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, η χώρα που φιλοξένησε την προηγούμενη διοργάνωση (στην προκειμένη περίπτωση το Σότσι στη Ρωσία) θα είναι εκείνη που θα αναλάβει το βάρος έχοντας ήδη έτοιμες τις υποδομές.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 2004 με την Αθήνα και τις καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά έργα, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για το Σίδνεϊ.

Την ώρα όμως που το αθλητικό κίνημα αρχίζει να εκφράζει τις ανησυχίες του, οι χορηγοί των Αγώνων προετοιμάζονται για τη Ν. Κορέα. Μία από τις κορυφαίες πολυεθνικές εταιρίες αναψυκτικών στον κόσμο, Αμερικανικών συμφερόντων, συμμετέχει κανονικά στην επιλογή των λαμπαδηδρόμων, που θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ