ΣΠΟΡ

Σε Παρίσι και Λος Άντζελες η ανάθεση τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028

Σε Παρίσι και Λος Άντζελες η ανάθεση τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028
REUTERS/ MARIANA BAZO

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανέθεσε την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι και του 2028 στο Λος Άντζελες μετά από ψηφοφορία στην Λίμα, πρωτεύουσα του Περού.

Το Παρίσι, το οποίο φιλοξένησε δύο προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα διοργανώσει το γεγονός 100 χρόνια μετά τους τελευταίους του αγώνες το 1924, ενώ το Λος Άντζελες θα διοργανώσει επίσης τους τρίτους Αγώνες του μετά το 1932 και το 1984.

Δεν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι ούτε για τους Αγώνες του 2024 ούτε για το 2028 και οι ψηφοφορίες ήταν μια τυπική διαδικασία. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι οι ψήφοι και για τις δύο πόλεις ήταν "ομόφωνες".

Η ΔΟΕ αποφάσισε τον Ιούλιο να αναθέσει ταυτόχρονα και τους δύο Αγώνες, μετά την απόσυρση τεσσάρων από τις έξι πόλεις που είχαν θέσει υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με το μέγεθος, το κόστος και την πολυπλοκότητα της διοργάνωσης του μεγαλύτερου πολυ-αθλητικού γεγονότος στον κόσμο.

Το Λος Άντζελες έπειτα απέσυρε την προσφορά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, για τους οποίους είχε διεξάγει εκστρατείες για περισσότερα από δύο χρόνια, σε αντάλλαγμα για την έκδοση του 2028.

Η παρουσία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος επίσης μίλησε την Τετάρτη σε βίντεο μήνυμα- στην έκτακτη σύνοδο της ΔΟΕ τον Ιούλιο στη Λωζάνη, θεωρήθηκε κρίσιμη για τη στεγανοποίηση της συμφωνίας για τη γαλλική πρωτεύουσα για το 2024.

Είναι η πρώτη φορά που η ΔΟΕ ανέθεσε την τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων 11 χρόνια νωρίτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ