ΑΓΟΡΕΣ

Το ελληνικό ελαιόλαδο «ψάχνει» για καινοτόμες ιδέες

Το ελληνικό ελαιόλαδο «ψάχνει» για καινοτόμες ιδέες
Olivechallenge

Το ελαιόλαδο είναι το εθνικό μας προϊόν και θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά το εθνικό εισόδημα. Όχι ότι δεν το κάνει ήδη, αλλά η χώρα μας υστερεί στην επιχειρηματική του εκμετάλλευση. Το ελαιόλαδο αντιστοιχεί στο 9% της αξίας της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα και η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός μετά την Ισπανία και την Ιταλία.Σήμερα εκτιμάται ότι από την ελαιοκομία και την ελαιοπαραγωγή έχουν εισόδημα περίπου 600.000 οικογένειες, ενώ καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα περίπου δέκα εκατομμύρια στρέμματα.

Για την ενίσχυση του ελαιοκομικού τομέα και την καλύτερη επιχειρηματική εκμετάλλευσή του, η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ οργανώνει τον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, OLIVE CHALLENGE. Ο πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Βαγγέλης Διβάρης στην παρουσίαση του διαγωνισμού, επεσήμανε πως κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η πρωτοβουλία OLIVE CHALLENGE θα φέρει για πρώτη φορά τον ελαιοκομικό τομέα σε επαφή με τον startup οικοσύστημα καί δίνει την ευκαιρία να λάβουν υποστήριξη φυσικά πρόσωπα, ομάδες, φορείς και οργανώσεις που θα αναπτύξουν δράσεις καινοτομίας
Μεταξύ των θεμάτων, στα οποία είναι ελεύθεροι να κινηθούν οι διαγωνιζόμενοι και να καταθέσουν τις ιδέες τους, περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
1. Η χρήση νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα
2. Η χρήση νέων υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον
3. Η ενσωμάτωση πράσινων τεχνολογιών
4. Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις διαδικασίες καλλιέργειας, ελαιοποίησης, τυποποίησης και διακίνησης των ελαιοκομικών προϊόντων
5. Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε μία ή περισσότερες φάσεις της διαδικασίας παραγωγής και εμπορίας των ελαιοκομικών προϊόντων
6. Τα συστήματα ολικής διαχείρισης αποβλήτων
7. Τα συστήματα αξιοποίησης των αποβλήτων
8. Μέθοδοι εντοπισμού και ελέγχου φορτίων
9. Η εισαγωγή λογισμικού ευέλικτου και φιλικού προς το χρήστη
10. Η διαδικασία παραγωγής καινοτόμων τελικών προϊόντων για το ράφι

Ο διαγωνισμός θα έχει τέσσερις ενότητες.

α) Το διαγωνιστικό μέρος, β) Την επώαση (incubation) των επιχειρηματικών ομάδων δηλαδή την ανάπτυξή τους, γ) τις εκδηλώσεις και δράσεις δικτύωσης των startups, και εν δυνάμει starups, επιχειρήσεων με την αγορά, την ερευνητική κοινότητα και την κοινωνία και δ) τη διερεύνηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού προβλέπει την κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής από 15/11/2017 έως 15/2/2018, το τελικό στάδιο των παρουσιάσεων των ιδεών στις 11/3/2018, την επώαση με επιχειρηματική καθοδήγηση, διερεύνηση χρηματοδότησης και δικτύωση με την αγορά από 1/4/2018 έως 30/10/2018 και την OLIVE CHALLENGE AWARDS CEREMONY όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα την 1η Νοεμβρίου 2018, εκδήλωση η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη του δεύτερου διαγωνισμού.
Το διαγωνισμό υποστηρίζει ακόμη ο ΣΕΒΙΤΕΛ, οι οργανώσεις ΓΗ και Aephoria, ενώ στην συμβουλευτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετέχει και ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στον Διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ομάδες, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.olivechallenge.org η οποία θα «ανοίξει» για το κοινό στις 15 Νοεμβρίου 2017, θα αναρτηθούν: ο κανονισμός του διαγωνισμού, η αίτηση υποβολής πρότασης, τα μέλη της Advisory Committee, οι χορηγοί και οι χορηγοί επικοινωνίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ, στο τηλέφωνο 2103238315.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ