ΑΓΟΡΕΣ

Ρέφερ: Αβάσιμες οι ανησυχίες για πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

Ρέφερ: Αβάσιμες οι ανησυχίες για πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
Ο επικεφαλής του τομέα στρατηγικών νομισματικής πολιτικής της διεύθυνσης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκπρόσωπός της στους θεσμούς, Ράσμους Ρέφερ (Rasmus Rüffer) εισέρχεται στο υπουργείο Εργασίας, όπως το αποτυπώνει ο φακός σε παλαιότερη φωτογραφία της 3ης Αυγούστου 2015 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Προσπάθεια να καθησυχάσει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση έκανε ο Ράσμους Ρέφερ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο Ρέφερ χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες για πιθανή πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο συνέδεσε το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων με τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως είπε, οι εισπρακτικές πρακτικές των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και αυτό δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη.

«Τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα και για το λόγο αυτό η εφαρμογή του προγράμματος είναι το σημείο κλειδί», ανέφερε σχετικά.

Αναφερόμενος στους κεφαλαιακούς ελέγχους είπε πως είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί πότε θα αρθούν, καθώς η εξάρτηση της Ελλαδας από εξωτερικά συστήματα παροχής ρευστότητας εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ υψηλή.

«Όταν θα μπορούν και οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν, θα μπορεί η κυβέρνηση να άρει τους ελέγχους κεφαλαίου», τόνισε με νόημα.

Τέλος, ο Ρέφερ συμπεριέλαβε στα θετικά πως η εξάρτηση τραπεζών από τον ELA έχει μειωθεί κάτι που δείχνει πως η ρευστότητα των τραπεζών ανακάμπτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ