ΑΓΟΡΕΣ

Σόιμπλε: Η νομισματική πολιτική υπεύθυνη για την άνοδο της ακροδεξιάς

Σόιμπλε: Η νομισματική πολιτική υπεύθυνη για την άνοδο της ακροδεξιάς

Ευθείες βολές κατά του Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξαπέλυσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγορώντας τον για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας, AfD, λόγω της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, σε μια δραματική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης

Μετά την άνοδο του AfD στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου μήνα στην Γερμανία, επιτελικά στελέχη του συνασπισμού CDU/CSU έχουν εξαπολύσει επίθεση στην ΕΚΤ, με την ελπίδα ότι θα αναστραφεί το κλίμα για την κυβέρνηση.

Το AfD σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί για ακροδεξιό κόμμα, από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, κυρίως λόγω της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» της Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό. Ωστόσο, το κόμμα αυτό κέρδισε ψήφους και λόγω της κριτικής που έχει ασκήσει στις νομισματικές πολιτικές της ευρωζώνης που είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στην Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόφγκανγκ Σόιμπλε, την περασμένη Παρασκευή επέρριψε την μισή ευθύνη για την άνοδο του AfD, στον Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Dow Jones, σε ομιλία του Σόιμπλε στο "Market Economy Foundation", είπε στο κοινό:

Είπα στον Μάριο Ντράγκι, να είσαι υπερήφανος: έχεις συνεισφέρει στο 50% των εκλογικών αποτελεσμάτων ενός κόμματος που φαίνεται να είναι νέο και δημοφιλές στην Γερμανία λόγω της δικής σου πολιτικής

«Υπάρχει μια διαδεδομένη άποψη ότι η υπερβολική ρευστότητα έχει καταστεί το αίτιο και όχι η λύση ενός προβλήματος».

Τα σχόλια του Σόιμπλε έγιναν εν μέσω αλλεπάλληλων επιθέσεων στον Ντράγκι από τον συνασπισμό της Καγκελαρίου. Η ίδια η Μέρκελ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως, κάτι που δεν απέτρεψε τους υπουργούς της από τον να βάλλουν δημοσίως κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ