ΑΓΟΡΕΣ

Αντίσταση της Γερμανίας στο σχέδιο της ΕΚΤ για την προστασία των καταθέσεων

Αντίσταση της Γερμανίας στο σχέδιο της ΕΚΤ για την προστασία των καταθέσεων
REUTERS/Kai Pfaffenbach/Files

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε τον σχεδιασμό της, χθες Δευτέρα, για την θέσπιση κοινών εργαλείων για την προστασία των αποταμιευτών, μπαίνοντας ουσιαστικά σε τροχιά σύγκρουσης με την Γερμανία, μετά και την στάση που έχει τηρήσει το Βερολίνο σχετικά με το θέμα αυτό.

Μετά την οικονομική κρίση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε την επιτήρηση των τραπεζών 19 χωρών της ευρωζώνης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα με στόχο την τραπεζική ενοποίηση.

Ένας παράλληλος σχεδιασμός για την πανευρωπαϊκή προστασία των καταθέσεων ωστόσο, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, κυρίως λόγω της σθεναρής αντίθεσης της Γερμανίας, η οποία δεν θέλει να χρεωθεί πιθανά ατοπήματα στον τραπεζικό τομέα.

Την Δευτέρα, η ΕΚΤ ζήτησε την εισαγωγή μια κοινής στρατηγικής προστασίας των καταθέσεων στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτός ο σχεδιασμός σταδιακά θα αντικαταστήσει το εθνικό καθεστώς προστασίας των καταθέσεων, που διαφέρει από χώρα σε χώρα και θα μπορούσε να αποτελέσει ανάχωμα στον κίνδυνο «bank runs» σε περιόδους κρίσεων.

Σε σημείωμά του προς τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναφέρει πως «η εγκαθίδρυση ενός κοινού δικτύου προστασίας για τους καταθέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί ένα λογικό συμπληρωματικό μέτρο» σον εποπτικό ρόλο της ΕΚΤ.

«Ένα πρόγραμμα Ασφάλισης Ευρωπαϊκών Καταθέσεων αποτελεί το τρίτο «μαξιλάρι» για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενοποίησης», αναφέρεται ακόμη στο σημείωμα. Το πρώτο «μαξιλάρι» είναι η τραπεζική εποπτεία και το δεύτερο η εκκαθάριση των τραπεζών.

Ο νέος σχεδιασμός της ΕΚΤ έρχεται σε σύγκρουση με την Γερμανία, όπου πολιτικοί όπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν εντείνει την κριτική τους απέναντι στην ΕΚΤ κυρίως για την χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Ο Σόιμπλε έφτασε στο σημείο, πρόσφατα, να κατηγορήσει την ΕΚΤ για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Γερμανία.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΚΤ διέθεσε πακέτο τονωτικών μέτρων στο οποίο περιλαμβανόταν και η μείωση του επιτοκίου των καταθέσεων, σε αρνητικό έδαφος, επεκτείνοντας παράλληλα τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και προσφέροντας φθηνά δάνεια στον επιχειρηματικό τομέα ώστε να δώσει κίνητρα για ανάπτυξη.

«Η ΕΚΤ παίρνει ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι», είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Μεταφορών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, προσθέτοντας ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας δίνει το σήμα τους πολίτες ότι δεν έχει νόημα να αποταμιεύουν.

Η εφημερίδα επικαλούμενη υπολογισμούς της DZ Bank υποστήριξε ότι οι Γερμανοί χάνουν 343 δις ευρώ από τα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με το στέλεχος του CSU, Αντρέας Σούερ, η πολιτική της ΕΚΤ συνιστά «επίθεση στους μικρούς καταθέτες» και προειδοποίησε ότι τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φούσκες ακινήτων και σε υπερβολικά επίπεδα χρέους.

Αν και η επιρροή της ΕΚΤ είναι ισχυρή, η άποψη της δεν είναι δεσμευτική και ενδεχομένως να απορριφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών.

Εξάλλου, πριν ο σχεδιασμός για την προστασία των καταθετών ενταχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να λάβει την έγκριση των χωρών μελών, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας, ενδεχόμενο που δεν φαίνεται και πολύ πιθανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ