ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: «Βαρίδι» για χρηματιστήρια και πετρέλαιο οι αποφάσεις ΕΚΤ και FED

Αγορές: «Βαρίδι» για χρηματιστήρια και πετρέλαιο οι αποφάσεις ΕΚΤ και FED
Αυτή η εβδομάδα ήταν γεμάτη με σημαντικές ανακοινώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες, που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, με τα χρηματιστήριαα να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αυτή η εβδομάδα ήταν γεμάτη με σημαντικές ανακοινώσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες, που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, με τα χρηματιστήριαα να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

FED και ΕΚΤ ανακοίνωσαν τη νεότερη αύξηση των επιτοκίων του κατά 0,50 μονάδες βάσης, η οποία αν και είναι χαμηλότερη από τις προηγούμενες αυξήσεις της τάξης των 0,75 μονάδων, σίγουρα δεν είναι η τελευταία, με τους αναλυτές να περιμένουν τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις μέχρι το τέλος του 2023.

Με «βοηθό» τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη, την Τετάρτη η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και «πάτησε φρένο» στο ρυθμό ανόδου των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ανέβασε το «ταβάνι» των επιτοκίων του δολαρίου στο επίπεδο του 5,25%, μάλιστα, υπάρχουν και αυτοί που θέλουν το «ταβάνι» να φτάσει στο 5,75%, με στόχο την ακόμη πιο γρήγορη ανάσχεση του πληθωρισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Πέμπτη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αύξησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της FED είναι η έβδομη αύξηση επιτοκίων της από τον Μάρτιο με συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης, φέρνοντας το κόστος του χρήματος στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση των ενυπόθηκων δανείων.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης, μετά από άνοδο 50 μονάδων βάσης, ξεκινώντας από το μηδέν και από τα αρνητικά επιτόκια -0,50%, έφτασε σήμερα στο 2,5%.

Σε αυτό το κλίμα οι αγορές αντέδρασαν με σημαντικές απώλειες, αν και οι επενδυτές προσπάθησαν να κρατήσουν αντιστάσεις.

Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών σε Αθήνα και Ευρώπη, κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο και σημαντικές απώλειες. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 911,85 μονάδες, ανακάμπτοντας από το χαμηλό επίπεδο της ημέρας στις 902 μονάδες, έτσι ο ελληνικός δείκτης περιόρισε τις εβδομαδιαίες του απώλειες στο 0,45%, με μεγάλη διαφορά από τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 3,3% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, το χειρότερο από τον Σεπτέμβριο.

Η πτώση ήταν εμφανής σε όλους τους κλάδους της αγοράς, με τις τηλεπικοινωνίες να δέχονται το βαρύτερο πλήγμα με απώλειες κοντά στο 2,4%. Ο μόνος κερδισμένος της εβδομάδας ήταν οι τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 0,7%.

Στην Wall Street οι επενδυτές δεν κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα και ολοκλήρωσαν με απώλειες τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς επικράτησε η ανησυχία για την επερχόμενη ύφεση, με φόντο την επιθετική νομισματική σύσφιξη της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έχασε 1,7% μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 2,1% και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 2,7% για την εβδομάδα.

Οι αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια άσκησαν πίεση και στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο καταγράφηκε ανάκαμψη όταν το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να επαναγοράζει πετρέλαιο για να αναπληρώσει τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Παράλληλα, η αισιοδοξία ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού στην Κίνα θα δώσει ώθηση στη ζήτηση ενέργειας «έσωσε» τα κέρδη σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με το αργό West Texas Intermediate παραδόσεως να σημειώνει άλμα της τάξης του 4,6%. Αντίστοιχα και το Brent το οποίο αν και είδε την τιμή του να μειώνεται κατά 2,7% την Παρασκευή, σε εβδομαδιαία βάση σκαρφάλωσε κατά 3,9%.

Στο μέτωπο του χρυσού, οι απώλειες ήταν ήπιες στο τέλος μιας εβδομάδας με έντονες διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε υψηλό περίπου 6 μηνών, αλλά είχε πτώση 0,6% στο 5νθήμερο αφού η ανακοίνωση της Fed ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων άσκησε πιέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ