ΑΓΟΡΕΣ

Citi: Ψήφος εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα με φόντο τις εκλογές

Citi: Ψήφος εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα με φόντο τις εκλογές
AP Newsroom / Kiichiro Sato

Στις 120 μονάδες βάσης θα μειωθεί, σε πρώτη φάση, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, εάν την Κυριακή τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών οδηγήσουν σε αυτοδυναμία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση της Citi.

«Το spread στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο με το γερμανικό (GGB-Bund) θα μπορούσε να φτάσει τις 120 μονάδες βάσης, αν οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα φέρουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή δημοπρασία του 20ετούς ελληνικού ομολόγου παρείχε την ευκαιρία για θέσεις αγοράς (long) έναντι των πορτογαλικών ομολόγων (PGBs)», σημειώνει χαρακτηριστικά η Citi.

Ειδικότερα, η Citi στέκεται στις δεύτερες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία 161-166 στις 300 έδρες και στην πιθανότητα τα αποτελέσματα να υπερβούν τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, αποδίδοντας τη διαφορά στην αδυναμία ψήφου του «αριστερού» κοινού, με παράδειγμα τους νέους που βρίσκονται σε εποχική εργασία εκτός έδρας.

Εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας, η Citi υπενθυμίζει ότι η πρώτη σημαντική συμπερίληψη της Ελλάδας στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων απαιτεί δύο αναβαθμίσεις στην περιοχή του investment grade (επενδυτική βαθμίδα). Ενώ οι επόμενες αξιολογήσεις των οίκων που βαθμολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα είναι προγραμματισμένες για αργότερα μέσα στο έτος, με την Citi να τονίζει πως η αγορά είναι πιθανό να τιμολογήσει την αναβάθμιση πολύ πριν αυτή υλοποιηθεί.

Στο 3,99% η απόδοση του 25ετούς ομολόγου

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα διενεργήθηκε η επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων 4,20%, λήξεως 30 Ιανουαρίου 2042, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 1,232 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας τής δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ