Βιλερουά (ΕΚΤ): Το Σίτι κινδυνεύει να χάσει το «διαβατήριο της Ε.Ε.»

Οι συνομιλίες για το Brexit πρέπει να γίνουν γρήγορα για να περιοριστούν οι αβεβαιότητες, όπως και να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για νέες εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επισήμανε, επίσης, ότι το Σίτι του Λονδίνου κινδυνεύει να χάσει το πολύτιμο «διαβατήριο της ΕΕ».

Διαβάστε επίσης

Πολλές τράπεζες που εδρεύουν στο Λονδίνο στηρίζονται στο λεγόμενο «διαβατήριο της ΕΕ», το οποίο τους επιτρέπει να λειτουργούν ανεμπόδιστα στις κεφαλαιαγορές της ένωσης.

Το Σίτι του Λονδίνου δεν θα μπορεί να διατηρήσει αυτό το διαβατήριο αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία αγορά αγαθών και υπηρεσιών της ΕΕ, πρόσθεσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό στις δηλώσεις αυτές που έκανε στον ραδιοσταθμό France Inter.

«Υπάρχει ένα προηγούμενο, είναι το νορβηγικό μοντέλο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, το οποίο θα επέτρεπε στη Βρετανία να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά δεσμευόμενη να εφαρμόσει όλους τους κανόνες της ΕΕ», σημείωσε.

«Θα ήταν λίγο παράδοξο να αποχωρήσει από την ΕΕ και να εφαρμόζει όλους τους κανόνες της ΕΕ, αλλά αυτή είναι μια λύση αν η Βρετανία θέλει να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά», πρόσθεσε το μέλος της ΕΚΤ.

Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις του Brexit, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα».

«Αυτό που συνέβη την Πέμπτη», πρόσθεσε αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στην Βρετανία με το οποίο αποφασίστηκε η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, «ήταν κακό, πρωτίστως για τη Βρετανία».

«Βεβαίως και θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά θα είναι πολύ πιο περιορισμένες από τις αρνητικές συνέπειες που προβλέπουν όλοι οι ειδικοί για την οικονομία της Βρετανίας», επισήμανε.

Το Brexit δεν εγκυμονεί οποιονδήποτε κίνδυνο συρρίκνωσης της γαλλικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα, πρόσθεσε εξάλλου ο Βιλερουά ντε Γκαλό, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη τουλάχιστον 1,4% για το 2016 και επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι σταθερές.


Διαβάστε επίσης

Οδηγίες SSM για την αξιολόγηση της καταλληλότητας των τραπεζικών διοικήσεων

ΕΚΤ: Το Μάιο τα αποτελέσματα των ελληνικών stress tests – Τι προβλέπεται στο δυσμενές σενάριο

Μοσκοβισί: Εάν οι Βρετανοί αλλάξουν γνώμη για το Brexit, η πόρτα είναι ανοιχτή

«Παράπονα» του αρμοδίου υπουργού για το Brexit στη Μέι για τη στάση των Βρυξελλών