ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2019

Πετρέλαιο: Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2019
AP Photo/Martin Meissner

Το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2019 κατέγραψε το αμερικανικό πετρέλαιο, με εννέα διαδοχικές ημέρες θετικού προσήμου στο 1% για το WTI και στο 0,6% για το Brent, με ώθηση από την επέκταση των περικοπών παραγωγής που ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI, συμβόλαιο Οκτωβρίου,έκλεισε στα 87,54 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1% ή 85 σεντς, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του από τις 11 Νοεμβρίου του 2022 και την 9η ανοδική συνεδρίαση, κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2019.

Παρομοίως, το Brent, συμβόλαιο Νοεμβρίου, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 90,6 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,6% ή 56 σεντς, σημειώνοντας υψηλό από τις 16 Νοεμβρίου του 2022, με το δικό του σερί στις 7 διαδοχικές ανοδικές συνεδρίασεις.

«Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παραμένουν σταθερά στη θέση του οδηγού όσον αφορά την αγορά πετρελαίου», σύμφωνα με τον Tim Waterer, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην KCM Trade, ο οποίος τόνισε πως οι ανησυχίες που υφίστανται από την πλευρά της ζήτησης εξομαλύνονται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (OPEC+), που «ουσιαστικά τραβάει το νήμα και ωθεί την τιμή του πετρελαίου ολοένα υψηλότερα».

Στο ίδιο κλίμα, ο Joe DeLaura της Rabobank σημειώνει ότι οι περικοπές θα συνεχίσουν να διατηρούν ισχυρή την αγορά όσον αφορά στα θεμελιώδη της.

Παράλληλα, τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ ήταν επίσης υποστηρικτικά για τη ζήτηση της ενέργειας, καθώς το βαρόμετρο επιχειρηματικών συνθηκών του ινστιτούτου ISM για τις υπηρεσίες παρουσίασε απροσδόκητη ενίσχυση στο 54,5% τον Αύγουστο - το υψηλότερο επίπεδο όπου έχει βρεθεί από τον Φεβρουάριο.

Ακόμα και έτσι πάντως, οι αναλυτές δεν είναι βέβαιοι ότι το αργό θα φτάσει τα 100 δολάρια σύντομα.

«Ο δρόμος που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου στο ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων πιθανότατα θα είναι ανώμαλος, επειδή οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν ήδη αρχίσει να αντανακλώνται στον πληθωρισμό και στις πληθωριστικές προσδοκίες», σημειώνει η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank, όπως αναφέρει στο marketwatch.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ