ΑΓΟΡΕΣ

«Μάχη» για τις 1.220 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Απώλειες 1,73% στο κλείσιμο

«Μάχη» για τις 1.220 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Απώλειες 1,73% στο κλείσιμο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε «μάχη» για το ορόσημο των 1.220 μονάδων εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνώνμε τους πωλητές να επικρατούν για ακόμα μια μέρα στην ελληνική αγορά. 

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών συνέχισε τον πτωτικό ρυθμό των τελευταίων ημερών και «βούλιαξε» στις 1.219,41 μονάδες με πτώση κατά 2,20%, ενδοσυνεδριακά, αν και λίγο πριν το κλείσιμο κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες, καταλήγοντας στις 1.225,25 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,73%.

Το κλίμα «απογοήτευσης» φαίνεται πως ενισχύθηκε, καθώς οι επενδυτές περίμεναν μια θετικότερη αντίδραση μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS. Αντ'αυτού, αυτό που επικρατεί είναι η αβεβαιότητα με φόντο τη λήξη των παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική Ελλάδα και τις φωτιές που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στον Έβρο και πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, έριξαν τη «σκιά» τους στην ελληνική πραγματικότητα και δεν επέτρεψαν στους αγοραστές να «γιορτάσουν» την είδηση, όπως θα περίμενε κανείς.

Αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι το «κόστος» που θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της χώρας, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η στάση των επενδυτών δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στους αναλυτές, καθώς η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και είχε κατοχυρώσει τα κέρδη αυτά πολύ πριν την ανακοίνωση της DBRS. Άλλωστε ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 42% από την αρχή του έτους και διατηρεί την επαφή με τα υψηλά 9 ετών και τον ανοδικό στόχο των 1.370 μονάδων. Τα υψηλά του 2014 παραμένουν η βασική αντίσταση μέχρι στιγμής.

*Η επόμενη ημερομηνία «κλειδί» για το ΧΑ είναι η αξιολόγηση της Moody's την ερχόμενη Παρασκευή 1/9.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ