ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Έρχονται αλλαγές στον κανονισμό της αγοράς και νέα τιμολογιακή πολιτική

ΧΑ: Έρχονται αλλαγές στον κανονισμό της αγοράς και νέα τιμολογιακή πολιτική
XA

Παρά τη πτώση 7,9% το Σεπτέμβριο, η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο ανέρχεται σε +30,07% και κατατάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη 3η θέση παγκοσμίως, με την αποτίμηση της αγοράς νας έχει αυξηθεί κατά 16,1 δισ. ευρώ το 2023. 

Μάλιστα, η πλειοψηφία των εταιρειών διαπραγματεύεται σε επίπεδα τιμών υψηλότερα από ότι στο τέλος του 2009 και η αγορά διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας με τη ΜΗΑΣ > 100 εκ. ευρώ (€106,9εκ) και με τη κυκλοφοριακή ταχύτητα στο 33%.

Το σύνολο των διανεμόμενων ποσών των εισηγμένων πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ (στο 3,4% το Υield του ΧΑ) και οι ξένοι επενδυτές παραμένουν πολύ ενεργοί συναλλακτικά (>50% η συμμετοχή τους) αλλά από το Μάρτιο είναι πωλητές με συνολικές εκροές 323 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται το ενδιαφέρον των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών (ο μέσος αριθμός συνολικά των ενεργών μερίδων ~25χιλ το 2023, +16%).

Πρωταγωνιστές της ανόδου οι Τράπεζες (+43,3%) αλλά και μετοχές Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με το δείκτη FTSE/ATHEX Mid Cap (+40,7%) να υπεραποδίδει σε σχέση με το FTSE/ATHEX Large Cap (+30,3%), με σημαντικότατη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας (ΜΗΑΣ +115%).

Αλλαγές στον Κανονισμό της Κύριας Αγοράς

Σύμφωνα με την παρουσίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη νέα του στρατηγική, αλλάζει ο κανονισμός της κύριας αγοράς με στόχους: την ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς, την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας και την αναβάθμιση επενδυτικού προφίλ εισηγμένων.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2024, με μεταβατική περίοδο ενός έτους για τις υφιστάμενες εκδότριες.

Τα τρία στάδια είναι:

  • Ολοκλήρωση κύκλου συναντήσεων με ΕΚ
  • Ορισμός Επιτροπής Διαβούλευσης
  • Κατάθεση προτάσεων στην ΕΚ 13 Σεπτεμβρίου

Οι κύριοι άξονες είναι:

  • Θέσπιση κατώτατου ορίου κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά (παράλληλη ενίσχυση της Εναλλακτικής Αγοράς)
  • Υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς εισηγμένων
  • Ενίσχυση του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή
  • Διευκόλυνση νέων εισαγωγών με κατάργηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων
  • Περιορισμός του χρόνου παραμονής εταιρειών σε καθεστώς Επιτήρησης και Αναστολής

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως θα υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό και της Εναλλακτικής Αγοράς για την οποία θα προηγηθεί συζήτηση με εισηγμένες και φορείς της Αγοράς για τα οφέλη και τις δυσκολίες των εισηγμένων εταιρειών. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση επερχόμενων αλλαγών στον Κανονισμό της Εναλλακτικής Αγοράς αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2023.

Νέα Τιμολογιακή Πολιτική για τα Μέλη του ΧΑ

Από 01.01.2024 θα τεθεί σε η ισχύ η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη του ΧΑ με βασική αρχή την παροχή κινήτρου για επίτευξη στόχων υψηλότερου τζίρου στα Μέλη.

Όπως σημειώνεται, η νέα πολιτική είναι συμβατή με τις αντίστοιχες τιμολογιακές πολιτικές άλλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και στόχο έχει τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ