ΑΓΟΡΕΣ

Εκτοξεύθηκε η μετοχή της Alpha Bank - Ισχυρό άλμα για τον Γενικό Δείκτη

Εκτοξεύθηκε η μετοχή της Alpha Bank - Ισχυρό άλμα για τον Γενικό Δείκτη
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Κατακόρυφο άλμα κατέγραψε σήμερα Τρίτη 24/10, η μετοχή της Alpha Bank ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση ενισχυμένη κατά 12,44% και με τζίρο 26,9 εκατ. ευρώ, μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης που αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά, όταν ανακοινώθηκε το deal με την UniCredit.

  • Morgan Stanley

Όμως δεν είναι μόνο οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών που αξιολογούν θετικά την συνεργασία της ελληνικής τράπεζας με την UniCredit.

Ως προτιμητέα επιλογή θέτει τη μετοχή της Alpha Bank η Morgan Stanley, σε σημείωμα προς τους επενδυτές και εντάσσει την τραπεζική μετοχή στη λίστα Financials' Finest, αντικαθιστώντας τη μετοχή της Πειραιώς.

Παράλληλα, ο οίκος αποτιμά θετικά τη στρατηγική συνεργασία Alpha Bank-UniCredit και βλέπει περίπου 60% περιθώριο ανόδου για τη μετοχή της Τράπεζας.

Ειδική αναφορά κάνει η Morgan Stanley και στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, επισημαίνοντας ότι χάρη στα μέτρα αντιστάθμισης που έχει λάβει η Τράπεζα, είναι προστατευμένη από πιθανούς κινδύνους που θα επηρέαζαν αρνητικά το Καθαρό Έσοδο από Τόκους.

  • Goldman Sachs

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε αντίστοιχο σημείωμα προς τους επενδυτές, η Goldman Sachs επεσήμανε ότι η στρατηγική συνεργασία Alpha Bank-UniCredit αναμένεται να αποτιμηθεί θετικά από την αγορά, με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο να εστιάζει στη βελτίωση κατά 100 μ.β. των κεφαλαίων CET1 της Τράπεζας, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας των δύο ομίλων.

Ο οίκος επιβεβαιώνει την τιμή στόχο στα 2,05 ευρώ βλέποντας περιθώρια ανόδου 61% για τη μετοχή της Alpha Bank.

  • S&P Global

«Ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» χαρακτηρίζει η S&P Global, μητρική του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, τη συμφωνία Alpha Bank – Unicredit, τονίζοντας πως η στρατηγική συμφωνία των δύο ομίλων αποτελεί μία θετική εξέλιξη στον εν εξελίξει μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, η S&P Global τονίζει ότι η προσφορά της UniCredit δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις υπόλοιπες δύο ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 1,95% στις 1.196 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε της ανόδου, ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 2,51%, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κατέγραψε κέρδη 0,85%.

Ψήφος εμπιστοσύνης η επενδυτική βαθμίδα

Υπενθυμίζεται επίσης πως το βράδυ της Παρασκευής 20/10 ο οίκος αξιολόγησης S&P αναβάθμισε σε BBB- με σταθερή προοπτική την ελληνική οικονομία, χαρίζοντας της έτσι την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, δεύτερη φορά φέτος.

Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η πολιτική σταθερότητα που επιτρέπει τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας και η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που έδωσαν στην χώρα την θετική αξιολόγηση, σύμφωνα με την έκθεση του Standard & Poor's.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ