ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζονται τα ρεκόρ για τον χρυσό - Κέρδη 10% στο 2023

Συνεχίζονται τα ρεκόρ για τον χρυσό - Κέρδη 10% στο 2023
AP/Michael Probst

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για τον χρυσό, ο οποίος ετοιμάζεται να «κλείσει» του 2023 με ρεκόρ τριετίας, καθώς καταγράφει κέρδη άνω του 10% μέσα στο έτος.

Οι απώλειες του δολαρίου και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έδωσαν νέα ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο αυτή την εβδομάδα και πλέον βρίσκεται σε τροχιά για την καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2020.

Οι αγορές τιμολογούν τώρα με περισσότερες από 80% πιθανότητες τις μειώσεις επιτοκίων μέχρι τον Μάρτιο, με περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός να γίνονται ιδιαιτέρως ελκυστικά, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed προειδοποιούν επανειλημμένα ενάντια στην πρόωρη χαλάρωση.

«Ο κύριος παράγοντας που στηρίζει τον χρυσό εξακολουθεί να είναι η προσδοκία για ήπια νομισματική πολιτική εκ μέρους των κεντρικών τράπεζών και μείωση των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια», εκτιμά ο αναλυτής της Kinesis Money, Κάρλο Aλμπέρτο ντε Κάσα

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο χρυσός να παραμείνει πάνω από τα 2.000 δολάρια το 2024, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Υπενθυμίζεται πως τα συμβόλαια Ιανουαρίου του χρυσού έχουν καταγράψει άνοδο κατά 1,99% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κατά 3,57% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ