ΑΓΟΡΕΣ

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,46% το αρχικό επιτόκιο για το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,46% το αρχικό επιτόκιο για το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο
Reuters

Άνοιξε σήμερα 30/1 το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου και σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το επιτόκιο διαμορφώνεται στα 3,45% (80 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap).

Πρόκειται για την πρώτη εξόδο της Ελλάδας στις αγορές και ήδη εκδηλώνεται μεγάλη ζήτηση, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, στις 12:17μμ.

Η απόδοση, χθες, του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,28% από 3,34% που ήταν την Παρασκευή έναντι 2,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,04% από 1,01% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί ο εφετινός δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες εφέτος ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,85 δισ. ευρώ.

Οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale έχουν αναλάβει να τρέξουν τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το νέο 10ετές λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034. Αυτή είναι και η πρώτη έξοδος της χώρας έπειτα από την ανάκτηση του Investment grade καθώς έως τώρα ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει μόνο σε reopening υφιστάμενων τίτλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η JP Morgan επανέλαβε τη Δευτέρα τη σύστασή της για long θέσεις στα ελληνικά 10ετή έναντι των ιταλικών καθώς όπως τόνισε, αναμένεται να επωφεληθούν από τις πρόσθετες εισροές από παθητικά funds που πλέον μπορούν να αγοράσουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους λόγω της αναβάθμισής τους σε επενδυτική βαθμίδα και της συμμετοχής τους στους διεθνείς δείκτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ