ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη επιστροφή του bitcoin

Η μεγάλη επιστροφή του bitcoin
Pixabay /geralt

Το πολυαναμενόμενο halving, αλλά και τα ETFS του Bitcoin, επανέφεραν τα μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές, με τους αναλυτές να «βλέπουν» συνέχιση του θετικού πρόσημου, μέχρι και τα μέσα Απριλίου, τουλάχιστον.

Σε αυτό το κλίμαμ, το Bitcoin σημείωσε άνοδο έως και πάνω από 4% στα 62.901,93 δολάρια, την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, ενώ στα μέσα της εβδομάδας 28/2 «άγγιξε» προσωρινά τα 64.000 δολάρια, με άλμα 12,6%.

Σε επίπεδο μήνα, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα της αγοράς ενισχύθηκε σχεδόν 47% και παρέσυρε μαζί του ανοδικά το Ethereum και το Dogecoin.

Εν αναμονή της 16ης Απριλίου

Στις 16 – 17 Απριλίου η ανταμοιβή εξόρυξης του Bitcoin, σε επίπεδο blockchain, θα μειωθεί από 6.25 Bitcoin/μπλοκ στα 3.125 Bitcoin/μπλοκ, καθώς θα πραγματοποιηθεί το «halving» του κρυπτονομίσματος.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως θα μειωθεί στο μισό η ανταμοιβή για την εξόρυξη Bitcoin, μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνεται στον κώδικα του κρυπτονομίσματος, με στόχο την αύξηση της αξίας του.

Κάτι που επιβεβαιώνεται και ιστορικά, καθώς το halving έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του Bitcoin.

Η πολιτική του halving γράφτηκε στον αλγόριθμο εξόρυξης του Bitcoin και προβλέπει το πως θα αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός με τη διατήρηση της σπανιότητας του στην αγορά.

Ώθηση από τα ETFS

Ο μήνας αυτός αποτέλεσε έναν θρίαμβο για τα ETFs bitcoin, τα οποία βίωσαν το ρεκόρ των 677 εκατ. δολαρίων σε ημερήσιες καθαρές εισροές μόνο την Τετάρτη, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα εισροών άνω των 500 εκατ. δολαρίων

Όπως σημειώνει σχετικά η Sylvia Jablonski, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Defiance ETFs:

«Είδαμε πάνω από 2 δισ. δολάρια να εισέρχονται στα διάφορα ETFs Bitcoin, επομένως υπάρχει ανάγκη για πρόσβαση σε μεγαλύτερη προσφορά Bitcoin για τη δημιουργία αυτών των ETFs και αυτό οδηγεί στο ανέβασμα των τιμών βραχυπρόθεσμα».

«Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο μπορεί να υπάρχει ανοδική τάση της τιμής τις τελευταίες δύο ημέρες είναι το επικείμενο halving».

Στόχος τα 100.000 ευρώ

Οι αναλυτές θεωρούν σίγουρη μια νέα αύξηση τιμών στην αγορά και οι πιο αισιόδοξοι από αυτούς δεν αποκλείουν μια εκτόξευση ακόμα και έως τα 100.000 δολάρια στον τέταρτο κύκλο ανόδου.

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την συντριπτική πτώση που – πιθανότατα – θα ακολουθήσει, όπως έγινε και στους ανοδικούς κύκλους που προηγήθηκαν, από το 2009, μέχρι το 2021.

Πέντε σημεία αναφοράς

  1. Στα τέλη του 2008 δημοσιεύτηκε η λευκή βίβλος του Bitcoin και μας σύστησε ένα σύστημα ψηφιακών χρημάτων peer-to-peer που βασίζεται σε μια νέα μορφή τεχνολογίας με την ονομασία blockchain.
  2. Στις αρχές του 2013 το κρυπτονόμισμα είχε αξία περί τα 13 δολάρια/bitcoin, ωστόσο κατάφερε να ενισχυθεί κατά 6.600%, φτάνοντας σχεδόν τα 250 δολάρια τον Απρίλιο και εκτοξεύθηκε στα 1.100 δολάρια, με την κεφαλαιοποίηση του να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, πριν διαγράψει το 85% της αξίας του μέχρι τέλος της χρονιάς.
  3. Τον Δεκέμβριο του 2017 το δημοφιλές κρυπτονόμισμα άγγιξε σχεδόν τα 20.000 δολάρια, ενισχυμένο κατά 20 φορές μέσα σε έναν χρόνο.
  4. Το 2020 ήταν χρονιά ορόσημο για το Bitcoin, με το τρίτο halving να καταγράφεται εν μέσω κοροϊού και να ανεβάζει την αξία του κρυπτονομίσματος στα 9.100 δολάρια, με άνοδο κατά 25%, μετά από λίγα χρόνια σχετικής σταθερότητας.
  5. Τον Νοέμβριο του 2021 το Bitcoin έφτασε στο ιστορικό του υψηλό που ξεπερνούσε τα 67.700 δολάρια, μια τιμή που αναμένεται να «κατοχυρωθεί» ξανά σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ