ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός και ασήμι ανεβαίνουν - Ποιο θα έχει την καλύτερη επίδοση;

Χρυσός και ασήμι ανεβαίνουν - Ποιο θα έχει την καλύτερη επίδοση;
AP/Michael Probst

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1979 σκαρφάλωσε την προηγούμενη εβδομάδα η  τρέχουσα (spot) τιμή του χρυσού, με τους αναλυτές να «βλέπουν» συνέχεια του ανοδικού ράλι, καθώς τα σενάρια για μειώσεις των επιτοκίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2024, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. 

Παράλληλα, μια σειρά από εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ενισχύουν τις πιθανότητες ανόδου, καθώς θεωρείται ένα περιουσιακό στοιχείο με τον χαρακτήρα του επενδυτικού καταφυγίου σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Εν μέρει, η ενίσχυση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να αποδοθεί στην υψηλή ζήτηση που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, κυρίως από στις Κεντρικές Τράπεζες που συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό, με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε δεκαετιών.

Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας είναι και η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, η οποία ενίσχυσε τα αποθέματα της σε χρυσό για 16ο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ασήμι, η τρέχουσα τιμή του οποίου καταγράφει αύξηση άνω του 5%.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ασήμι μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με τον χρυσό.

Γιατί ξεχωρίζει το ασήμι

Νωρίτερα φέτος, το Silver Institute ανέφερε σε έκθεσή του ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου αναμένεται να φθάσει τα 1,2 δισ. ουγκιές το 2024, αγγίζοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το Ινστιτούτο δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι αναμένει πως το ασήμι θα έχει μια «καταπληκτική χρονιά», ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση.

Όπως σημειώνεται, πέρα από την αξία του ως πολύτιμο μέταλλο, το ασήμι έχει και βιομηχανική αξία, συνήθως στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών. Μάλιστα, σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ασήμι προέρχεται από διάφορους τομείς της βιομηχανίας.

«Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: Κινείται μαζί με τον χρυσό, αλλά αργότερα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wh eaton Precious Metals.

«Πρώτα θα εκτιναχθεί ο χρυσός και στη συνέχεια θα δείτε το ασήμι να απογειώνεται γρήγορα. Και το ασήμι πάντα υπεραποδίδει, απλά με καθυστέρηση», πρόσθεσε.

*Προσοχή: Το παρόν δημοσιεύμα δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ