ΑΓΟΡΕΣ

Περικόπτουν δαπάνες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες

Περικόπτουν δαπάνες οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες

Σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις δαπανών ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες που τώρα καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2017. Στόχος τους είναι να αυξήσουν όσο περισσότερο μπορούν την κερδοφορία σε μια αγορά που έχει δεχθεί πλήγμα από τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα κατά 6 σεντς στα 44,83 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές, έχοντας αυξηθεί κατά 1,9% στην προηγούμενη συνεδρίαση.Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 6 σεντς στα 46,21 δολάρια το βαρέλι.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες πατάνε περισσότερο φρένο στις δαπάνες, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια ότι θα καρποφορήσει η προσπάθεια του ΟΠΕΚ να μειωθεί η παραγωγή ώστε να αυξηθούν οι τιμές.

Τα μέλη του Οργανισμού συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, να μειώσουν την παραγωγή. Για να πετύχει όμως το σχέδιο αυτό θα πρέπει να πάρουν πράσινο φως και από μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως για παράδειγμα η Ρωσία. Οι προσπάθειες που γίνονται αυτές τις ημέρες έχουν στόχο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου όταν θα συναντηθούν ξανά τα μέλη του Οργανισμού στη Βιέννη. Ο ΟΠΕΚ ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής μαύρου χρυσού.

Πλέον εταιρείες, από την Eni ώς την ΒΡ, ετοιμάζουν να μειώσουν τα λειτουργικά τους έσοδα τουλάχιστον για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η Eni, για παράδειγμα, που ανακοίνωσε χειρότερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο, προχωρά με γρήγορα βήματα για να μειώσει τα έξοδα, όπως είπε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος Κλαούντιο Ντεσκάλζι.

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώθηκαν χθες στα 46 δολάρια το βαρέλι. Οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες ελπίζουν σε σύντομη ανάκαμψη των τιμών στα επίπεδα των 55 δολαρίων το βαρέλι. Οι τιμές έχουν καταρρεύσει εδώ και περίπου δύο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ