ΑΓΟΡΕΣ

Ινδία: Πιέσεις στις τράπεζες από την απόσυρση των χαρτονομισμάτων

Ινδία: Πιέσεις στις τράπεζες από την απόσυρση των χαρτονομισμάτων

Οι Ινδοί κατέθεσαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στις τράπεζες της χώρας 3 τρισ. ρούπιες – περίπου 45 δισ. δολάρια – μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αποσύρει από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 500 και των 1.000 ρουπιών. Η κυβέρνηση της Ινδίας προχώρησε στην κίνηση αυτή σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη διαφορά και το μαύρο χρήμα.

Οι Ινδοί αναγκάστηκαν να κάνουν ουρές στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουν τα χαρτονομίσματα αυτά που είχαν στην κατοχή τους επειδή από τον Δεκέμβριο και μετά δεν θα έχουν καμία αξία.

Η κίνηση αυτή δημιούργησε ταυτόχρονα τεράστιες πιέσεις προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας για να βρει ρευστότητα, καθώς τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών που καταργούνται αναλογούν στο 86% όλων των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί επίσης και όσον αφορά τα ΑΤΜ των τραπεζών, αφού θα πρέπει να ρυθμιστούν να δίνουν μόνο άλλα χαρτονομίσματα, αλλά και τα νέα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών που είναι άγνωστο πότε θα κυκλοφορήσουν.

Λόγω των προβλημάτων αυτών στην Ινδία χθες λειτουργούσαν μόνο τα 120.000 από τα 200.000 συνολικά ΑΤΜ που υπάρχουν στη χώρα.Τα ΑΤΜ έδιναν μόνο χαρτονομίσματα των 100 ρουπιών, τα οποία είναι χαμηλής αξίας καθώς αντιστοιχούν σε μόλις 1,36 ευρώ το καθένα.Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, τις τελευταίες ημέρες έγιναν στις τράπεζες περισσότερες από 70 εκατ. τραπεζικές συναλλαγές.

Οι Ινδοί αιφνιδιάστηκαν πλήρως από την ξαφνική κίνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να αποσύρει τα χαρτονομίσματα αυτά, αλλά οι περισσότεροι υποστηρίζουν την απόφαση. Στην Ινδία οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά με μετρητά και όχι με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ