ΑΓΟΡΕΣ

Οι αγορές βλέπουν πτώση του ευρώ κάτω από το 1 δολάριο

Οι αγορές βλέπουν πτώση του ευρώ κάτω από το 1 δολάριο

Θέμα χρόνου είναι να εξισωθεί η ισοτιμία του ευρώ με αυτή του δολαρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρήσει ακόμη πιο χαμηλά έναντι του αμερικανικού, σύμφωνα με διεθνείς οίκους και τράπεζες. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το ευρώ θα υποχωρήσει το 2017 στα 0,95 δολάρια από τα 1,0451 δολάρια που είναι σήμερα.

Βασική αιτία της ανόδου του αμερικανικού νομίσματος και της υποχώρησης του ευρωπαϊκού είναι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να υιοθετήσει πολιτική υψηλότερων επιτοκίων. Οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν πλέον η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς μέσα στο 2017.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 540 δισ. ευρώ με στόχο να ενισχυθούν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με αναλυτές της ING, η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ στα ίδια επίπεδα με αυτή του δολαρίου είναι καθαρά θέμα χρόνου, καθώς η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι ακόμη τόσο καλή που να οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει τη νομισματική της πολιτική.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου. Μεγάλες κερδισμένες από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ είναι προς το παρόν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες πωλούν τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες και βλέπουν τα προϊόντα τους να γίνονται πιο ανταγωνιστικά σε αγορές όπως είναι η αμερικανική. Αντίθετα, πλήγμα δέχονται οι ευρωπαίοι καταναλωτές που αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα, καθώς πολλά από αυτά γίνονται πλέον πιο ακριβά. Τελευταία φορά που το ευρώ είχε υποχωρήσει τόσο πολύ έναντι του δολαρίου ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ