ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά την πτωτική τους πορεία στη χθεσινή συνεδρίαση, κι ενώ επικρατούν μεικτές τάσεις για την περαιτέρω διαμόρφωσή τους. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent καταγράφονται στα 55,92 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 20 σεντς.Oι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, είναι αυξημένες κατά 16 σεντς, στα 53,17 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικές αναταραχές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και στις τιμές της ενέργειας βλέπει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, η Vitol Group. Την ώρα που οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παγκόσμια οικονομία οι πολιτικές αναταράξεις σε διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και οι ενέργειες του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι τιμές του πετρελαίου Brent μπορεί να κυμανθούν από τα 52 έως τα 62 δολάρια το βαρέλι, λέει ο επικεφαλής της θυγατρικής της Vitol στην Ασία.

Η αγορά μαύρου χρυσού αναμένεται να παρουσιάσει επίσης συνεχείς διακυμάνσεις λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες ενδέχεται να προκληθούν στη Μέση Ανατολή εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι σε χώρες όπως το Ιράν. Οι εταιρείες που αγοράζουν και πωλούν συμβόλαια πετρελαίου σε καθημερινή βάση, όπως είναι η Vitol και η Glencore, μπορεί να επωφεληθούν σημαντικά από τέτοιες διακυμάνσεις στις τιμές.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται σταθερά πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι από τον Δεκέμβριο, καθώς το ντιλ του ΟΠΕΚ με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού φαίνεται ότι έχει αποδώσει καρπούς. Οι χώρες αυτές αποφάσισαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια στα 30 εκατ. βαρέλια. Αστάθμητος παράγοντας για τις τιμές παραμένει επίσης και το πώς θα αντιδράσουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Εκεί, όσο οι τιμές ανεβαίνουν, όλο και περισσότερες πετρελαιοπηγές αρχίζουν ξανά να δραστηριοποιούνται αυξάνοντας την παραγωγή.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent για παράδοση τον Απρίλιο διαμορφώνονται στα 56,80 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate διαμορφώνονται στα 53,90 δολάρια το βαρέλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ