ΑΓΟΡΕΣ

Λ. Κατσέλη: Η μαζική πώληση ακινήτων αντίκειται στο συμφέρον των τραπεζών

Λ. Κατσέλη: Η μαζική πώληση ακινήτων αντίκειται στο συμφέρον των τραπεζών
Η πρόεδρος της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Για την κρίσιμη συγκυρία υπό την οποία πραγματοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκανε λόγο η κυρία Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Παράλληλα, όμως, εξέφρασε την αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρση του εγχειρήματος για την ΕΤΕ.

Η κυρία Κατσέλη επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, Όπως είπε «η τύχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με τις οικονομικές συνθήκες αλλά και με την ποιότητα διακυβέρνησης και την ασφάλεια που εγγυάται το πολιτικό σύστημα».

Για την Εθνική, σημείωσε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο και οι προοπτικές ευοίωνες. Η ΕΤΕ, όπως ανέφερε η επικεφαλής της, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιποίησης θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και έτοιμη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η κυρία Κατσέλη χαρακτήρισε κρίσιμη εφ’ εξής την επαναφορά των καταθέσεων που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την άρση των capital controls και την αντιμετώπιση των φλέγοντος θέματος των κόκκινων δανείων.

Σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ξεκαθάρισε ότι «η μαζική πώληση ακινήτων αντίκειται στο συμφέρον των τραπεζών. Συμφέρον της τράπεζας είναι να κρατήσει τον πελάτη ενήμερο». Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι η Εθνική θα απευθύνει βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες πελάτες της και στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι από προϊόντα ρυθμίσεων στην λιανική τραπεζική η τράπεζα έχει εισπράξει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις συνθήκες που επικράτησαν μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την κρίση του περασμένου Ιουλίου. Όλα αυτά, όπως ανέφερε, οδήγησαν στην σύναψη μιας νέας τριετούς συμφωνίας ύψους 89 δισ. ευρώ με τους θεσμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ