ΑΓΟΡΕΣ

«Προσγειώνει» την αισιοδοξία για τον πληθωρισμό ο Ντράγκι

«Προσγειώνει» την αισιοδοξία για τον πληθωρισμό ο Ντράγκι
REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Είναι πολύ νωρίς για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κηρύξει τη νίκη στην προσπάθειά της να αυξήσει τον πληθωρισμό παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης ενισχύεται, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τα σχόλιά του επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται να προχωρήσει σε περιστολή της πολύ χαλαρής νομισματικής της πολιτικής παρά την επιμονή από οικονομικά ισχυρότερες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία – όπου βρίσκεται σήμερα ο Ντράγκι – και η Γερμανία.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης καθίσταται ολοένα και πιο ισχυρή και οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί περαιτέρω», δήλωσε ο Ντράγκι σε ακρόαση στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

«Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε τη νίκη. Οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να παραμένουν υποτονικές και δεν έχουν ακόμα επιδείξει μια πειστική ανοδική τάση».

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αντισταθμίζουν τις παράπλευρες επιπτώσεις, αλλά αναγνώρισε τις αυξανόμενες τιμές ακινήτων και το υψηλό χρέος των νοικοκυριών σε κάποιες χώρες, όπως στην Ολλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ