ΑΓΟΡΕΣ

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο βλέπουν τον καπιταλισμό...αλλιώς

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο βλέπουν τον καπιταλισμό...αλλιώς
CNNi

Μερικές από τις πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο έκλεισαν την εξής συμφωνία: Θα επενδύουν ποσά από τις υπέρογκες περιουσίες τους με τέτοιους τρόπους, ώστε να βοηθούν τις ζωές των συνανθρώπων τους.

Ο οργανισμός The ImPact είναι μια δημιουργία του Justin Rockefeller (τρισέγγονος του John D. Rockefeller) και του Josh Cohen (CIO της Tyden Ventures).

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη είναι: η Liesel Pritzker Simmons (κληρονόμος των Hyatt Hotels), ο Jason Ingle (τρισέγγονος του Henry Ford) και ο Jim Sorenson (γιος του επιχειρηματία James LeVoy Sorenson).

Η ιδέα είναι όμοια με αυτή του Bill Gates και του Warren Buffetts “The Giving Pledge”, η οποία ζητά υπογραφές για να δωρίσει τουλάχιστον το μισό του πλούτου τους.

«Η φιλανθρωπία ή η βοήθεια από ξένους δε θα σώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος» αναφέρει η CEO Abigail Noble. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις επιχειρήσεις και τις κεφαλαιαγορές».

abigailnoble


Abigail Noble, πηγή: CNNi

Η Noble δήλωσε πως είναι επικεντρωμένη στο να δουλεύει «με τις πιο ισχυρές οικογένειες στον πλανήτη» και πιο συγκεκριμένα με τα νεότερα μέλη μιας οικογενείας, τα οποία συνήθως θέλουν να συνεχίσουν τη φιλανθρωπική δουλειά των γονέων ή των παππούδων τους.

Η ImPact, από το 2015 που ξεκίνησε, έχει χτίσει ένα παγκόσμιο δίκτυο που αποτελείται από 125 μέλη. Προσφάτως απέκτησε κόσμο από Βραζιλία και Βόρεια Κορέα.

Ηθική δέσμευση

Η συμφωνία αποτελεί «ηθική δέσμευση», αλλά δεν έχει τη μορφή του νόμιμου εγγράφου. Δεν υπάρχει ελάχιστο ποσό επένδυσης και η ImPact δεν έχει αποκαλύψει ακόμη το ποσό που έχει ήδη συγκεντρωθεί.

Για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να έχει δεχθεί πρόσκληση και σύμφωνα με τη Noble, ο μέσος όρος του πλούτου των οικογενειών είναι πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια.

Η ImPact παρακολουθεί τις οικονομικές αποδόσεις και τις κοινωνικές επιπτώσεις των επενδύσεων των μελών του και εν συνεχεία μοιράζεται τις πληροφορίες με τους ανθρώπους του ομίλου.

«Οι οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να δουν τα χαρτοφυλάκια και άλλων οικογενειών και να μαθαίνουν πώς να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις τους» αναφέρει η Abigail.

Η ισχύς του δικτύου

Η ImPact υποστηρίζεται από την Jean Case η οποία μαζί με το σύζυγό της Steve Case έχουν το Case Foundation από το 1997. (Το Case Foundation επενδύει σε ιδιώτες, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις).

jeancase


Jean Case, πηγή: CNNi

«Η ιδέα του να δίνεις τα χέρια με τα άλλα μέλη και να δουλεύεις μαζί τους ακόμη κι αν δεν επενδύετε στα ίδια πράγματα, είναι πραγματικά ισχυρή» δηλώνει η Case.

Η Case ανέφερε επίσης ότι τα νεότερα μέλη των πλούσιων οικογενειών απομακρύνονται από τις «παραδοσιακές» επενδυτικές μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση «οικογενειακών γραφείων» για τη διαχείριση χαρτοφυλακίων.

«Απορρίπτουν τον “παλιομοδίτικο” τρόπο να κάνουν τα πράγματα και βλέπουν μία σχεδόν διαφορετική μορφή καπιταλισμού, κατά τον οποίο το ιδιωτικό κεφάλαιο χρησιμοποιείται για το δημόσιο καλό».

Το ποσοστό των ατόμων που είτε ενδιαφέρονται να συμμετέχουν είτε συμμετάσχουν ήδη έχει αυξηθεί από το 32% (2015) στο 45% φέτος.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις είναι η εξαίρεση όταν παίρνετε επενδυτικές αποφάσεις. Εμείς θέλουμε να είναι ο κανόνας», δήλωσε η Noble. «Και μέσα από μια μικρή ομάδα σημαντικών ανθρώπων με περιουσιακά στοιχεία, μπορούμε να το αλλάξουμε».

These super-rich families are investing their fortunes to help others

ΔΗΜΟΦΙΛΗ