ΑΓΟΡΕΣ

Brusuelas (RSM) στο CNN Greece: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ηγηθεί στις μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο

Χρυσάνθη Στέτου Χρυσάνθη Στέτου - CNN Greece

Στην πορεία των επιτοκίων και στα επικρατέστερα σενάρια σχετικά με τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών αναφέρθηκε ο Joe Brusuelas, Chief Economist, RSM US LLP μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ηγηθεί σε ένα σχεδόν συγχρονισμένο σύνολο μειώσεων των επιτοκίων από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Σε αυτό το σημείο, θα περίμενα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιό της τον Ιούνιο κατά 25 μονάδες βάσης και θα δείτε τρεις επιπλέον περικοπές μέχρι το τέλος του έτους. Μπορείτε να περιμένετε να δείτε την Τράπεζα του Καναδά και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν. Τώρα, παραδόξως, δεδομένου του πού βρισκόμασταν μόλις πριν από λίγους μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να να υστερεί έναντι των άλλων κεντρικών τραπεζών.

Παράλληλα, σημειώνει πως δεν περιμένει να δει μείωση των επιτοκίων παρά μόνο αργότερα μέσα στο έτος, και πιθανώς θα μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Fed.

Ποια είναι τα σημεία αναφοράς

Αναφορικά με τα στοιχεία που εξετάζουν οι Κεντρικές Τράπεζες για να λάβουν τις αποφάσεις τους, σημειώνει πως «είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων».

Ειδικότερα αναφέρει:

«Το ένα είναι ότι ο αποπληθωρισμός που διατρέχει την αμερικανική οικονομία έχει επιβραδυνθεί. Η κλίση έχει εξομαλυνθεί, ενώ η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει απολύτως εύρωστη και η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να υπερέχει έναντι των ανταγωνιστών της.

Η σημαντικότερη διαρθρωτική διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων είναι το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν μια αγορά ενυπόθηκων δανείων 30ετούς διάρκειας, γεγονός που το καθιστά πολύ λιγότερο ευαίσθητη στην αύξηση των επιτοκίων από ό,τι, ας πούμε, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ