ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΝΤ στο CNN Greece: Ενδεδειγμένα τα μέτρα της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση

ΔΝΤ στο CNN Greece: Ενδεδειγμένα τα μέτρα της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση
ΔΝΤ

Ως ενδεδειγμένη παρουσίασε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Άλφρεντ Κάμερ, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στα πλαίσια της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας της ΕΕ.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει μειώσει ως σήμερα την φορολογία στα καύσιμα και για το ότι το σχήμα των επιδοτήσεων που έχει επιλέξει δεν έχει περιορίσει τις τιμές των καυσίμων.

Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι η ενδεδειγμένη πολιτική δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών ο Άλφρεντ Κάμερ δήλωσε τα εξής:

«Η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι η ίδια που δίνουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Πράγματι η λήψη μέτρων ευρείας βάσης όπως τα πλαφόν και η μείωση φόρων δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Αντί αυτών εμείς προτείνουμε στοχευμένες εφάπαξ μεταβιβάσεις προς τους αδύναμους, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης.


Αυτό το μέτρο πρέπει να είναι προσωρινό και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για χώρες με περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια ή για χώρες που πρέπει να μειώσουν το χρέος τους σε βάθος χρόνου».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σύνολο 174 χωρών που μελέτησε το ΔΝΤ οι 124 προχώρησαν σε μειώσεις φόρων στο πρώτο εξάμηνο του 2022, προκειμένου να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ