ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Alpha Bank: Στο 7% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της - Πάνω από 1,35 δισ. ευρώ οι προσφορές

Alpha Bank: Στο 7% το τελικό επιτόκιο για το ομόλογο της - Πάνω από 1,35 δισ. ευρώ οι προσφορές
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης του νέου ομολόγου της Alpha Bank, με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,35 δισ. ευρώ από συνολικά 145 επενδυτές. Η τράπεζα άντλησε τελικά 500 εκατ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου που ήταν 400.

Αυτή είναι η δεύτερη έξοδός της Alpha Bank στις αγορές το 2023 και έρχεται έπειτα από τη θετική αποδοχή των επενδυτών στο νέο της επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε πριν μερικές ημέρες, με τη διοίκηση της Alpha να θέλει επίσης να κεφαλαιοποιήσει και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ελληνική οικονομία, ενόψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, που αναμένεται σε σύντομο χρόνο μετά τις εκλογές.

Το αρχικό επιτόκιο του νέου senior preferred ομολόγου, το οποίο είναι διάρκειας έξι ετών με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, διαμορφώθηκε στην περιοχή του 7,25%, με το τελικό επιτόκιο να υποχωρεί στο 7% και το κουπόνι να ανέρχεται στο 6,875%.

Ο τίτλος θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s και BB - από την S&P.

Συντονιστές της έκδοσης ήταν οι πέντε διεθνείς τράπεζες Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley Europe SE, Nomura και UBS Investment Bank, οι οποίες χθες Δευτέρα είχαν σχετικά calls με επενδυτές.

Στόχος της έκδοσης, όπως αναφέρεται στη σχετική παρουσίαση στους επενδυτές, είναι η στήριξη της ρευστότητας της συστημικής τράπεζας με την περαιτέρω βελτίωση των δεικτών ρευστότητας, καθώς και η ενίσχυση του buffer της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Σημειώνεται πως ο τελικός στόχος MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 27,16% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, ενώ στο α’ τρίμηνο του 2023 είχε διαμορφωθεί στο 21,28%, με εκδόσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ να απομένουν έτσι για την επίτευξή του (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο senior preferred ομόλογο).

Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ο δείκτης κεφαλαίων CET1 (fully loaded) της Alpha Bank ανήλθε στο 12,8%, ενισχυμένος κατά 30 μονάδες. Η διοίκηση εκτιμά πως οι κεφαλαιακοί δείκτες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω το 2023 κατά 60 μονάδες βάσης από τις προγραμματισμένες συνθετικές τιτλοποιήσεις, ενώ με βάση το στρατηγικό σχέδιο προβλέπεται αύξηση του κεφαλαιακού δείκτη FL CET1 στο 16% το 2025. Παράλληλα στο α’ τρίμηνο ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε στο 76% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 164%.

Η συστημική τράπεζα είχε βγει στις αγορές τον περασμένο Φεβρουάριο, με έκδοση τίτλου Additional Tier 1, πριν ξεσπάσει η τραπεζική αναταραχή που προκάλεσαν οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ καθώς και ο «γάμος» Credit SuisseUBS, ο οποίος και προκάλεσε τριγμούς στην αγορά ΑΤ1 ομολόγων. Η Alpha είχε αντλήσει 400 εκατ. ευρώ, με το κουπόνι του τίτλου να διαμορφώνεται στο 11,875%.

Τον Δεκέμβριο του 2022 η Alpha είχε εκδώσει senior preferred ομόλογο, διάρκειας 4,5 ετών, αντλώντας 450 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 7,5%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 είχε εκδώσει τριετές senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 7%.

Μέχρι στιγμής φέτος μόνο η Alpha Bank και η Eurobank έχουν προχωρήσει σε εκδόσεις τίτλων με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως περισσότερα senior deals θα ακολουθήσουν σύντομα. Με την τραπεζική αναταραχή λόγω ΗΠΑ και Credit Suisse να έχει ηρεμήσει, οι συνθήκες στην αγορά έχουν σίγουρα βελτιωθεί για εκδόσεις χρέους από τράπεζες. Επιπλέον, το πέρας των εκλογών και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελέσουν επίσης κίνητρα για εκδόσεις και από άλλες συστημικές τράπεζες το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ