ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρύφων: Το clawback δημιουργεί πρόβλημα στους ασθενείς, θίγει την παραγωγή, υπονομεύει την ανάπτυξη

Τρύφων: Το clawback δημιουργεί πρόβλημα στους ασθενείς, θίγει την παραγωγή, υπονομεύει την ανάπτυξη
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Tο υπέρογκο ποσό των υποχρεωτικών επιστροφών, δε δημιουργεί μόνο προβλήματα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, αλλά ταυτόχρονα στερεί πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ανάπτυξη, ενώ θίγει και την παραγωγική δυνατότητα, τονίζει εμφατικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, αναφερόμενος στο ζήτημα του clawback.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τρύφων, αυτό που ζητά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια φαρμακευτική πολιτική με ξεκάθαρους κανόνες η οποία θα εγγυάται την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία.

Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΦ, θεωρεί αναγκαία την τιμολογιακή αναπροσαρμογή των φθηνών φαρμάκων που σήμερα βρίσκονται στο όρια της βιωσιμότητας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά να αποσυρθούν και αφενός οι ασθενείς να μείνουν ακάλυπτοι, αφετέρου να υπάρξει υποκατάσταση με ακριβότερες θεραπείες.

Η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Τρύφων έχει ως εξής:

κ. Τρύφων, τι αναμένετε από τη νέα κυβέρνηση και την ηγεσία του υπ. Υγείας αναφορικά με το μείζον ζήτημα του clawback; Εκτιμάτε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι και να διορθωθεί μία στρέβλωση ετών, που έχει λυγίσει τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, έχοντας απειλήσει ευθέως τη βιωσιμότητα πολλών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων αλλά και των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια;

Πράγματι, το ποσό των υποχρεωτικών επιστροφών είναι υπέρογκο, δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και στερεί πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην Ανάπτυξη.

Είναι σαφές ότι οι τεράστιες υποχρεωτικές επιστροφές της βιομηχανίας σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία πενταετία, οι προϋπολογισμοί της φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκονται πρακτικά καθηλωμένοι στα ίδια χαμηλά επίπεδα ενώ στο ίδιο διάστημα, οι ανάγκες των ασφαλισμένων ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35%. Εκτιμάται ακόμη ότι στην ίδια περίοδο, το σωρευτικό κόστος των νέων θεραπειών υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε απαραίτητη:

• την ενίσχυση της χρηματοδότησης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία και τον εξορθολογισμό των υποχρεωτικών επιστροφών,

• την έγκαιρη υλοποίηση των έργων ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας. Η αναβάθμιση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η επέκταση του στα νοσοκομεία, η διασύνδεση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων, η ολοκλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία και επιτρέπουν την αποτελεσματική παρακολούθηση της κατανάλωσης και τον έλεγχο της δαπάνης

• την επέκταση / μονιμοποίηση των επενδυτικών κινήτρων για τη φαρμακοβιομηχανία σε ικανό βάθος χρόνου και με μεγαλύτερα ποσά ώστε να αντιστοιχούν στην πλήρη διάσταση των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι ο επενδυτικός προγραμματισμός ειδικά των ελληνικών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών, εκτείνεται πέρα από τα χρονικά και οικονομικά όρια του μέτρου του συμψηφισμού clawback- επενδύσεων και κατά συνέπεια τα κίνητρα θα πρέπει να επεκταθούν αναλόγως.

Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα επόμενα χρόνια και τι διαπραγματεύεστε με τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας;

Από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητάμε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια φαρμακευτική πολιτική με ξεκάθαρους κανόνες η οποία θα εγγυάται την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε αναγκαία θεραπεία.

Θεωρούμε ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση των πολύ υψηλών σήμερα επιστροφών της βιομηχανίας (rebate, clawback και εκπτώσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης) κατά 30%.

Επίσης θεωρούμε αναγκαία την τιμολογιακή αναπροσαρμογή των φθηνών φαρμάκων που σήμερα βρίσκονται στο όρια της βιωσιμότητας. Η τυχόν απόσυρση των φαρμάκων αυτών θα αφήσει ακάλυπτους χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι θα αναγκαστούν να λάβουν ακριβότερες θεραπείες. Μεγάλο μέρος των ελλείψεων οφείλεται σε αυτό.

Ακόμη, αναμένουμε συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές, για τις κατευθύνσεις της νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής αναφορικά με την ενίσχυση της φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους. Έτσι θα αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις ασιατικές χώρες. Στο σημείο αυτό η Ευρώπη θα μπορούσε να παραδειγματιστεί από τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ στηρίζουν δυναμικά τις φαρμακοβιομηχανίες τους.

Στο πλαίσιο του σταθερού μας προσανατολισμού στην ανάπτυξη, θεωρούμε ότι οποιοδήποτε μέτρο όπως οι υπέρογκες επιστροφές clawback, θίγει την παραγωγική δυνατότητα και υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα πρέπει να αποτελεί κόκκινη γραμμή. H ανάπτυξη συνεπάγεται τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας που διαχέεται στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ