ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι ηπειρωτικοί προορισμοί - Στην κορυφή Πελοπόννησος και Χαλκιδική

Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι ηπειρωτικοί προορισμοί - Στην κορυφή Πελοπόννησος και Χαλκιδική
unsplash

Υψηλή ζήτηση για τoν Δεκαπενταύγουστο παρουσιάζουν, πέραν των νησιών και οι ηπειρωτικοί προορισμοί της χώρας, στους οποίους καταγράφονται ποσοστά κρατήσεων που φτάνουν ακόμη και το 100% σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι προορισμοί στους οποίους οι επισκέπτες μεταβαίνουν με αυτοκίνητο, ανεβαίνουν διαρκώς στις προτιμήσεις τους τα τελευταία χρόνια. Η αυξητική τάση που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας συνεχίστηκε και εν μέσω ενεργειακής κρίσης, λόγω και των ανατιμήσεων στα ακτοπλοϊκά, ενώ φέτος ήδη από την πασχαλινή περίοδο τα «roads trips» γνωρίζουν νέα άνθιση.

Οι εκδρομείς φαίνεται να προτιμούν, κατά κύριο λόγο, προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από το σπίτι τους, ώστε να έχουν τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων, σε μία περίοδο άλλωστε που οι τιμές της βενζίνης έχουν πάρει ξανά την ανηφόρα.

Στην κορυφή των προτιμήσεων ενόψει Δεκαπενταύγουστου, βρίσκονται περιοχές της Πελοποννήσου και της Χαλκιδικής σύμφωνα με το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates ωστόσο και στη υπόλοιπη χώρα οι πληρότητες σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι αυξημένες.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Πελοποννήσου, στον Νομό Ηλείας οι κρατήσεις για από 11 έως 16 Αυγούστου αγγίζουν το 98% στην πλατφόρμα Airbnb με διαθεσιμότητα πλέον μόλις 8 ακίνητα σε απόσταση έως 5-8 χλμ. από τη θάλασσα. Στη Δυτική Μάνη φτάνουν το 92% ενώ στον Δήμο Τριφυλίας το 93%. Το 95% αγγίζουν οι κρατήσεις την ίδια περίοδο στον Δήμο Μεσσήνης και το 96% στον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Πληρότητες της τάξεως του 97% εμφανίζει για τις 5 διανυκτερεύσεις του Δεκαπενταύγουστου η Καλαμάτα όπως επίσης και το Ναύπλιο, δύο προορισμοί που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση γενικότερα τα τριήμερα και τις αργίες, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το 100% φτάνουν οι κρατήσεις την ίδια περίοδο στη Μονεμβασιά η οποία διαθέτει εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, 353 αυτοτελής κατοικίες.

Ανοδική πορεία καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο νομός Αχαΐας, με τις κρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου να φτάνουν το 73% και το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις να ξεκινά από χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου.

Όσον αφορά στη Χαλκιδική τα ποσοστά των κρατήσεων αγγίζουν 97%. Η περιοχή διαθέτει φέτος συνολικά 5.246 αυτοτελείς κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έναντι 5.513 πέρσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ