ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Συμεών Διαμαντίδης στο CNN Greece: Υψηλές οι προσδοκίες της εξαγωγικής κοινότητας από τη ΔΕΘ

Συμεών Διαμαντίδης στο CNN Greece: Υψηλές οι προσδοκίες της εξαγωγικής κοινότητας από τη ΔΕΘ

Υψηλές είναι οι προσδοκίες της εξαγωγικής κοινότητας της χώρας από την 87η ΔΕΘ όπως επισημαίνει στο CNN Greece o πρόεδρος του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, Συμεών Διαμαντίδης.  

Ο κ. Διαμαντίδης αναμένει ακόμα πως η 87η ΔΕΘ θα αποτελέσει την απαρχή μίας ακόμη καλύτερης και διευρυμένης συνεργασίας με τη Βουλγαρία η οποία φέτος είναι η τιμώμενη χώρα και αποτελεί ήδη μία πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα.

Επισημαίνει παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας προς της κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων σημειώνοντας πως βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και η αντιμετώπιση των υφιστάμενων περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

«Πρέπει να εστιάσουμε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ελληνικές περιφέρειες και έχουν προοπτικές» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Διαμαντίδη

Τι περιμένετε από τη φετινή 87η ΔΕΘ ως Σύνδεσμος Εξαγωγέων και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η εξαγωγική κοινότητα της χώρας, και δη της Βόρειας Ελλάδας, έχει πάντα πολύ υψηλές προσδοκίες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΘ είναι το ετήσιο ραντεβού μας με τους θεσμικούς φορείς, τους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Είναι το μέρος όπου προωθούμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας, κάνουμε νέες συνεργασίες, κλείνουμε συμφωνίες και συζητάμε για τους αναπτυξιακούς πυλώνες της βορειοελλαδίτικης οικονομίας και κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας του Σεπτεμβρίου προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της περιοχής μας, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Αυτοί είναι λοιπόν οι στόχοι μας για την 87η ΔΕΘ, και αυτά περιμένουμε να ακούσουμε. Κίνητρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έργα αναβάθμισης των υποδομών μας -υπό το πρίσμα των επιχειρήσεων, όπως είναι το Thessaloniki Logistics Hub που έχει προτείνει ο ΣΕΒΕ-, επενδύσεις που θα προάγουν την καινοτομία μέσα από μεγαλόπνοα project όπως το Thess INTEC. Με λίγα λόγια ενέργειες που θα τοποθετήσουν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα εκεί που τους αξίζει.

Ποιες είναι οι προσδοκίες όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα;

Η Βουλγαρία είναι μία πολύ σημαντική αγορά τόσο για την χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το διμερές εμπόριο με την Ελλάδα ανήλθε σε 8,1 δισ. ευρώ, ενώ οι παγκόσμιες εισαγωγές της ξεπέρασαν τα 60 δισ. ευρώ το 2022. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς μας εταίρους και συγκεκριμένα τον 2ο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, με την αξία των εξαγωγών μας να φτάνει τα 4,3 δισ. ευρώ. Το 50% περίπου αφορά πετρελαιοειδή, το 17% βιομηχανικά είδη, το 9% χημικά και το 8% τρόφιμα αξίας 330 εκατ. ευρώ. Η Βουλγαρία μάλιστα απορροφά το 10% των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται δηλαδή για μία πολύ σημαντική αγορά και γι’ αυτό οι προσδοκίες μας είναι εξαιρετικά υψηλές. Περιμένουμε τους Βούλγαρους συνεργάτες και πελάτες μας και ευελπιστούμε πώς η 87η ΔΕΘ θα αποτελέσει την απαρχή μίας ακόμη καλύτερης και διευρυμένης συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.

Ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων;

Σίγουρα πρωταγωνιστικός. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί την παραγωγική μηχανή της χώρας και την περιοχή απ’ όπου προέρχονται κάποια από τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα. Από εδώ προέρχεται το 32% των ελληνικών εξαγωγών, εκτός πετρελαιοειδών, ενώ είναι η βάση κάποιων εκ των σημαντικότερων κλάδων όπως ο αγροδιατροφικός. Παράλληλα, η περιοχή μας διατηρεί κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωστρατηγική της θέση, τα σημαντικά λιμάνια που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη και την Ηγουμενίτσα, και τα μεγάλα ακαδημαϊκά της ιδρύματα με το πλούσιο επιστημονικό της προσωπικό. Η Βόρεια Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε θέματα συνδυασμένων μεταφορών, logistics, αλλά και τεχνολογίας και καινοτομίας. Και όλα αυτά αποτελούν τη βάση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, τόσο της περιοχής όσο και της χώρας εν γένει. Άλλωστε, βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και η αντιμετώπιση των υφιστάμενων περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Σε ποιους τομείς εντοπίζετε τις νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο;

Πράγματι, το οικονομικό περιβάλλον μετασχηματίζεται σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν σ’ αυτό, έχοντας πάντα διεθνή προσανατολισμό. Για εμάς στον ΣΕΒΕ, ένα βασικό κομμάτι είναι η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, όπως ανέφερα και προηγουμένως. Πρέπει να εμβαθύνουμε και να σκιαγραφήσουμε τις ευκαιρίες σε τοπικό επίπεδο. Σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε περιφερειακή ενότητα, σε κάθε δήμο. Και ακολούθως σε κάθε επιχείρηση συγκεκριμένα. Υπάρχουν πολλές -κυρίως μικρομεσαίες- επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξάγουν και είτε φοβούνται είτε δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε· στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στις ελληνικές περιφέρειες και έχουν προοπτικές.

Ένα από τα σημαντικότερα δομικά ζητήματα του κλάδου μας είναι πως εξαρτάται από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 75,7% των ελληνικών εξαγωγών. Πρέπει λοιπόν να διευρύνουμε την εξαγωγική μας βάση. Επίσης, θα πρέπει να δούμε στοχευμένα τις ανάγκες που έχει η κάθε περιοχή σε ανθρώπινο δυναμικό και να βρούμε τρόπους για την κατάρτιση και επανεκπαίδευσή του σε νέα δυναμικά πεδία, όπως είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες. Εμείς στον ΣΕΒΕ κάνουμε πληθώρα δράσεων για όλα αυτά τα ζητήματα, ενώ έχουμε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των συνεργασιών μας σε υφιστάμενες και νέες αγορές. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας διοργανώνουμε τις εκδηλώσεις «DoingBusiness» στις οποίες αναλύουμε και παρουσιάζουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες σε διάφορες χώρες του κόσμου και ακολούθως οργανώνουμε επιχειρηματικές αποστολές.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην 87η ΔΕΘ εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ