ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τουρισμός στις Σποράδες: Μετρούν «πληγές» από την κακοκαιρία εν όψει «επανεκκίνησης»

Τουρισμός στις Σποράδες: Μετρούν «πληγές» από την κακοκαιρία εν όψει «επανεκκίνησης»
Παραλία στην Αλόννησο ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε τροχιά «επανεκκίνησης» των τουριστικών αφίξεων μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel περιμένουν να μπουν από την επόμενη εβδομάδα επιχειρηματίες του τουρισμού σε Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, όπως επισημαίνουν στο CNN Greece.

Σημαντικές και υψηλού κόστους υλικές ζημιές σε επιχειρήσεις και υποδομές οι οποίες πλέον σε μεγάλο βαθμό σταδιακά αποκαθίστανται, άφησε πίσω της η κακοκαιρία στη Σκιάθο, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου.

Από την πλευρά τους, Σκόπελος και Αλόννησος επηρεάστηκαν ουσιαστικά λόγω των αφίξεων -κυρίως από το εξωτερικό - οι οποίες ήταν προγραμματισμένες και δεν πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες στο αεροδρόμιο της Σκιάθου αλλά και εξαιτίας της ακτοπλοϊκής τους σύνδεσης με το λιμάνι του Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες για την τουριστική κίνηση του Σεπτεμβρίου και στα τρία προαναφερθέντα νησιά τη φετινή χρονιά, ήταν ιδιαίτερα αυξημένες και οι κρατήσεις βρίσκονταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στη Σκιάθο, όπως επισημαίνει στο CNN Greece o Παναγιώτης Ανδριτσόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου αν και υπήρξαν ακυρώσεις κρατήσεων καθώς και αποχωρήσεις από πλευράς των Βρετανών τουριστών τις προηγούμενες μέρες, το νησί αυτή τη στιγμή είναι λειτουργικό καθώς οι περισσότερες ζημιές αποκαθίστανται. Από τις 13 Σεπτεμβρίου, σημειώνει, αναμένεται εκ νέου να εκκινήσουν οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο του νησιού και να επανέλθουν οι αφίξεις Βρετανών τουριστών. «Βρισκόμαστε σε τροχιά ''restart'' από την επόμενη εβδομάδα» εξηγεί ο κ. Ανδριτσόπουλος.

Στη Σκόπελο αν και δεν υπήρξαν ουσιαστικές υλικές ζημιές από την κακοκαιρία, το νησί δέχεται τις επιπτώσεις από τους τουρίστες που έφταναν στο νησί αεροπορικώς μέσω της Σκιάθου αλλά και με πλοίο από τον Βόλο. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece η κ. Ιωάννα Ευσταθίου, αντιδήμαρχος Τουρισμού Σκοπέλου οι προσδοκίες για τον Σεπτέμβριο, βάσει των κρατήσεων που είχαν γίνει αλλά και των πολλών γάμων που είναι προγραμματισμένοι αυτή την περίοδο στο νησί, ήταν μεγάλες και ο κλάδος του τουρισμού περίμενε ρεκόρ στις αφίξεις. Τις τελευταίες μέρες, επικρατεί βεβαίως αναστάτωση, όπως εξηγεί, καθώς υπάρχουν ακυρώσεις από πλευράς τουριστών και λιγότερες αφίξεις ωστόσο οι επιχειρηματίες του νησιού εκτιμούν πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μετά τις 13 Σεπτεμβρίου που αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Αντίστοιχα είναι και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Αλόννησο σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Βαφίνη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού. Αν και δεν έχουν υποστεί υλικές ζημιές οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως λέει, παρατηρείται το πρόβλημα των αφίξεων, καταγράφονται επίσης ακυρώσεις για τις προσεχείς μέρες ενώ παράλληλα υπάρχει και η ψυχολογική επίπτωση που προκαλείται από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η κ. Βαφίνη κάνει λόγο ουσιαστικά για «αχαρτογράφητα νερά» όσον αφορά στο πως θα εξελιχθούν οι επόμενες μέρες του Σεπτεμβρίου, ο οποίος γενικά θεωρείται ένας από τους καλύτερους μήνες για το νησί από πλευρά τουριστικής κίνησης. Εκφράζει πάντως την ελπίδα ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί καθώς το νησί, όπως λέει, παραμένει λειτουργικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ