ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Τι αλλάζει από το 2024

Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων: Τι αλλάζει από το 2024
EUROKINISSI

Από τον Ιανουάριο του 2024, τα εισοδήματα που προέρχονται από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αφορά σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και τέλη, που ισχύουν στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στην 87η ΔΕΘ και σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για ένα «πρώτο πακέτο παρεμβάσεων» το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αυτό «θα βοηθήσει να φέρει μια μεγαλύτερη ισορροπία, έτσι ώστε να μην έχουμε πίεση, αυτού του βαθμού, σε συγκεκριμένες περιοχές», αφήνοντας να εννοηθεί πως σε δεύτερο χρόνο τα μέτρα ενδεχομένως και να «επεκταθούν».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα μέτρα θα πρέπει να μην «σκοτώσουν» μια τόσο σημαντική αγορά, όπως αυτή της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων.

Στόχος είναι να μην καταστρατηγείται η αγορά και να μην γίνεται αυτή de facto η πιο μαζική επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς οι επιχειρηματίες να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις.

Παράλληλα, την επιβολή υψηλότερου φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ στα ξενοδοχεία, ειδικά στα πολυτελή εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 87ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως θα χρησιμοποιηθεί για να διπλασιαστεί το αποθεματικό από τα 300 εκατ. ευρώ στα 600 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζοντας έτσι τις αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ