ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Steve Forbes: Η ελληνική οικονομία δίνει μαθήματα στις ΗΠΑ

Steve Forbes: Η ελληνική οικονομία δίνει μαθήματα στις ΗΠΑ
AP / Richard Drew

Να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και «να μιμηθούν τις συναρπαστικές μεταρρυθμίσεις της» προτρέπει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, ο Steve Forbes, ο οποίος χαρακτηρίζει «μια αξιοσημείωτη θετική αλλαγή» για τη χώρα την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, στο podcast «What’s Ahead» που παρουσιάζει ο Πρόεδρος της εταιρίας Forbes Media, αναλύει πώς η χώρα πέτυχε μια «εκπληκτική στροφή» και κατάφερε να γίνει «πρότυπο» για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Forbes:

«Το 2019, ένα συντηρητικό κόμμα εξελέγη, φέρνοντας στην εξουσία έναν νέο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει αυτή η χώρα από το θανάσιμο τέλμα της ήταν να προχωρήσει σε δοκιμασμένα και αληθινά οικονομικά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».

Kαι συμπληρώνει: «Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις μειώθηκε από το 29% στο 22%. Οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταργούν θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 20%. Οι προσαυξήσεις φόρου εισοδήματος που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης καταργήθηκαν. Συνεχίστηκαν οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να εφαρμόζει ένα σοβαρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο μακροπρόθεσμα αναμένεται να οδηγήσει σε μια καλή ροή εσόδων και θα δημιουργήσει μια λιγότερο ασφυκτική οικονομία.

Ο τρόπος που η χώρα υποδέχθηκε τις ξένες επενδύσεις, ιδίως στην υψηλή τεχνολογία. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ που μειώνεται σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι μια εύρωστη οικονομία που αποτελεί ευχάριστη “παραφωνία” σε ένα θλιβερό οικονομικό περιβάλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ