ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΝΤ: Σημαντική βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας

ΔΝΤ: Σημαντική βελτίωση στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας
AP

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει το οικονομικό outlook της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας να ενισχύεται πέρα από το προπανδημικό επίπεδο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Όπως αναφέρει σχετικά η έκθεση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε ανθεκτικότητα με βελτιωμένους ισολογισμούς, ωστόσο, η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μακροοικονομικές προκλήσεις, εν μέσω της νομισματικής σύσφιξης, τον επίμονο πληθωρισμό και τις αυξημένες τιμές στην αγορά ακινήτων.

Οι δομικές ανισότητες προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις και επενδύσεις των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Στόχος για την Ελλάδα είναι να πετύχει μεγαλύτερη και πιο «πράσινη» ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική σταθερότητα. και για τον λόγο αυτό καλείται να βρει το κατάλληλο μείγμα πολιτικών και δράσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ τα βασικότερα σημεία αναφοράς είναι η οικονομική δραστηριότητα, η οποία παρέμεινε ισχυρή το 2023 και η πρόοδος στις δομικές μεταρρυθμίσεις, η οποία βελτίωσε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της παραγωγής.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται πως θα ενισχυθεί κατά 2,5% και 2%, το 2023 και 2024 αντίστοιχα, με τα ρίσκα να είναι πιο ισορροπημένα όσον αφορά στην ανάπτυξη, αν και παραμένουν ανοδικά όσον αφορά τον πληθωρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ