ΑΝΑΠΤΥΞΗ

O χάρτης των εξαγωγών για το ούζο – Ποιες χώρες καταναλώνουν ελληνικά αλκοολούχα ποτά

O χάρτης των εξαγωγών για το ούζο – Ποιες χώρες καταναλώνουν ελληνικά αλκοολούχα ποτά
INTIME

Ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» των εξαγωγών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών παραμένει το ούζο, το οποίο το α΄ εξάμηνο του 2023 εμφανίζει αύξηση σε αξία κατά +6,02 % (+ 1,7 εκατ. ευρώ) ενώ σε ποσότητα εμφανίζει μείωση κατά -8,3 % (-1,1 εκατ. κιλά) σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, η πτώση των εξαγωγών σε ποσότητα, οφείλεται κυρίως στην απαγόρευση εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών στο Ιράκ το οποίο αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προορισμό (20,2% σε αξία και 18,7 % σε ποσότητα) για την Ελλάδα.

Την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές ούζου κατέχει η Γερμανία, με ποσοστό 44% του συνόλου σε αξία και 49,5% σε ποσότητα ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία με ποσοστό 17,8% σε αξία και 14,6% σε ποσότητα. Ακολουθούν, Ολλανδία, Ισραήλ, ΗΠΑ και Κύπρος.

Το ούζο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την τελευταία 5ετία εμφανίζει στις εξαγωγές αύξηση +50% της αξίας και +12,24% της ποσότητας. Συνεχίζει να διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, καταλαμβάνοντας το 62% της αξίας και το 69% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων κατά το α΄ εξάμηνο φέτος.

Συνολικά οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών παρουσίασαν άνοδο σε αξία το α’ εξάμηνο του 2023, μετά την πτώση που είχε καταγραφεί το α' τρίμηνο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ, σημείωσαν (εντός ΕΕ 27 & σε τρίτες χώρες) συνολική αύξηση 10,53% σε αξία το α΄ εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (+4,7 εκατ. ευρώ). Αντίθετα σε ποσότητα, συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, καταγράφοντας συνολική μείωση -3,05% (-0,6 εκατ. κιλά).

Ως προς τους εξαγωγικούς προορισμούς των ελληνικών αλκοολούχων ποτών, τα κράτη μέλη της ΕΕ-27, αποτελούν σταθερά τους σημαντικότερους των ελληνικών αποσταγμάτων, με ποσοστό 80% σε αξία και σε ποσότητα. Οι εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών εντός ΕΕ 27, σε αντίθεση με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία τόσο σε αξία +18,83 όσο και σε ποσότητα +5 % σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο 2022. Συνολικά το α΄ εξάμηνο απορρόφησαν το 80% της ποσότητας δηλαδή 14,5 εκατ. κιλά και το 78 % της αξίας δηλαδή 39,1 εκατ. ευρώ.

Όπως στο ούζο έτσι και στο σύνολο των αλκοολούχων ποτών, η Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό κατέχοντας το 44,4 % της ποσότητας (8 εκατ. κιλά) και το 39% της αξίας (19,4 εκατ. ευρώ), του συνόλου των εξαγωγών. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, προς την οποία οι αυξάνονται συνεχώς οι αποστολές, συγκεκριμένα κατά 39% σε αξία και 33% σε ποσότητα σε σύγκριση με α΄ εξάμηνο του 2022. Στην 3η θέση βρίσκεται το Ιράκ, παρά τις επιπτώσεις της απαγόρευσης (-32% σε ποσότητα) και ακολουθούν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Τσεχία και η Πολωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ