ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Χατζηδάκης: Οι servicers αποκτούν νέες, αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας

Χατζηδάκης: Οι servicers αποκτούν νέες, αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας
EUROKINISSI

Στην παρέμβασή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις τράπεζες και τα δάνεια αναφέρθηκε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως «συνδυάζει τον στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με την προστασία των πραγματικά ευάλωτων οφειλετών, με μια σειρά από σύγχρονες και δίκαιες λύσεις», μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, «οι servicers αποκτούν νέες, αυστηρές υποχρεώσεις διαφάνειας, για την καλύτερη ενημέρωση των δανειοληπτών»

Παράλληλα, διευκρίνισε πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός απλουστεύεται και βελτιώνεται, με ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους και πως η επέκταση του προγράμματος Ηρακλής θα λειτουργήσει προς όφελος της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας το νομοσχέδιο προωθεί τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η δυνατότητα μη τραπεζικών ιδρυμάτων να δίνουν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, πράγμα που γίνεται ήδη σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για διαφάνεια στη διαχείριση των οφειλών, προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα.

Πέρα από τις ρυθμίσεις για την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» που αποσκοπούν στην περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το νομοσχέδιο εισάγει επίσης σειρά σημαντικών μέτρων με τα οποία:

  • Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers.
  • Εκσυγχρονίζεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός και διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους οφειλέτες.
  • Βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  • Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
  • Απλοποιούνται οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα
  • Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ