ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Γεωργιάδης: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνει λύση σε συνταξιούχους, αγρότες και ταμεία

Γεωργιάδης: Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δίνει λύση σε συνταξιούχους, αγρότες και ταμεία
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISS

Για τις 6 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Στόχος του υπουργείου είναι να ψηφιστεί στις 18/12 στην Ολομέλεια και οι ρυθμίσεις του να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με έντονα κοινωνικό πρόσημο, το οποίο λύνει μία σειρά ζητημάτων».

Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Το θέμα της παύσης της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων.
  • Το θέμα της αύξησης του ορίου χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000 στις 30.000 ή από τις 6.000 στις 10.000 για τους αγρότες.
  • Το θέμα της αύξησης του επιδόματος μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.
  • Το θέμα της δυνατότητας των δικαιούχων του εποχικού επιδόματος να εργάζονται έως 12 ημερομίσθια το μήνα, χωρίς να χάνουν το εποχικό τους επίδομα.
  • Τη ρύθμιση για το πάγωμα του επιτοκίου δανεισμού του ασφαλιστικού χρέους στον ΕΦΚΑ έως το ’25 για να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα όσοι χρωστούν.
  • Τις ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά - ασφαλιστικά ταμεία που θα δημιουργήσουν ένα καινούριο περιβάλλον.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, ειδικά η αλλαγή επί του εποχικού επιδόματος «θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εύρεση εργατικού δυναμικού εν μέσω εορτών στα καταστήματα εστίασης και τουρισμού», τα οποία δεν μπορούν να βρουν εύκολα εργαζομένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ