ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σταϊκούρας: 98,4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του προαστιακού σιδηροδρόμου

Σταϊκούρας: 98,4 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του προαστιακού σιδηροδρόμου
Eurokinissi

Έργο πνοής και αναβάθμιση της Δυτικής Αττικής χαρακτήρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, το έργο που θα υπογραφεί για την αναβάθμιση του προαστιακού σιδηροδρόμου της Δυτικής Αττικής.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την σύμβαση του έργου που θα υπογραφεί για την «αναβάθμιση υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής, τμήμα: 'Ανω Λιόσια - Νέος Σ.Σ. Μεγάρων - Π.Σ. Μεγάρων (ΑΔ. 247/22)» που θα υπογραφεί με αναθέτουσα αρχή την ΟΣΕ Α.Ε..

Ο υπουργός, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο 34,6 χιλιομέτρων, που κατά την λειτουργία του θα εξυπηρετεί μεταξύ άλλων τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, διασφαλίζοντας την διασύνδεση οικισμών της Δυτικής Αττικής.

Η προβλεπόμενη δαπάνη του έργου είναι 98,4 εκατ. ευρώ, που στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται απρόβλεπτες δαπάνες και απολογιστικές εργασίες. Μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης, το συμβατικό τίμημα διαμορφώθηκε με μικρή έκπτωση στα 95,7 εκατ. ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ και οφείλει να ολοκληρωθεί περίπου μέχρι το τέλος του 2025, αφού χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το αμέσως προσεχές διάστημα και θα έχει ορίζοντα ολοκλήρωση τους 28 μήνες.

Το τελικό έργο, θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, ενώ θα συνδέει την Δυτική Αττική με την Αθήνα, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο. Στο έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η κατασκευή της γραμμής κανονικού εύρους με νέα υλικά, υδραυλικά έργα (αποστράγγισης, νέων γεφυρών, αποβαθρών και των στεγάστρων των σταθμών) αναπροσαρμογή εξωτερικών χώρων, πρόσβαση ΑμΕΑ, κατασκευές σήμανσης και ασφάλειας των παγίων εγκαταστάσεων, εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης, πληροφοριακών συστημάτων και πάσης φύσεως υποδομές για την εξυπηρέτηση των σιδηροδρομικών συστημάτων.

Με το έργο αυτό, ανέφερε ο υπουργός, επιτυγχάνονται οι στόχοι της εξοικονόμησης κόστους μετακίνησης των επιβατών, οικονομία χρόνου στις μετακινήσεις των επιβατών, αξιοπιστία της παρεχόμενης υπηρεσίας μεταφοράς, αποφυγή καθυστερήσεων λόγω μη ανάμειξης με την υπόλοιπη κυκλοφοριακή κίνηση, άνεση και ασφάλεια στην μετακίνηση, καλύτερες συνθήκες αναμονής στις στάσεις, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρεσης, μείωση ατυχημάτων, ρύπων και επιπέδου θορύβου, βελτίωση των όρων εκμετάλλευσης συνολικά της περιοχής. Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε την πράσινη διάσταση του έργου. Τόνισε πως πρόκειται για ένα έργο χρήσιμο και ωφέλιμο, με σημαντικό θετικό αντίτυπο, αποδεικνύοντας πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πηγαίνουν σε έργα για τους πολλούς και τους ασθενέστερους οικονομικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, μεταξύ άλλων ανέφερε πως το νέο δίκτυο διέρχεται από περιοχές που δεν είναι ευαίσθητες. Σχετικά με τις μικρές εκπτώσεις του έργου, ο υπουργός είπε ότι η σύμβαση έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και ότι η εμπειρία έχει δείξει πως έργα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις έχουν δυσκολίες στην υλοποίησή τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον συνολικό σιδηροδρομικό σχεδιασμό που έχει γίνει και αποτελείται από τρία βήματα: Πρώτον, να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος σήμερα καθώς μέχρι χθες δεν είχαμε σιδηρόδρομο. Βρήκαμε πόρους της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ για να υπάρξει μια προσωρινή αποκατάσταση στην μονή γραμμή καθόδου από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Και από χθες υπάρχει η εμπορευματική γραμμή και ευελπιστούμε ότι στις 16 του μήνα θα ξεκινήσουν και οι επιβατικές σιδηροδρομικές μετακινήσεις προς Θεσσαλονίκη. Η μόνιμη αποκατάσταση των ζημιών του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Λάρισας - Βόλος και στα Παλιοφάρσαλα, μαζί με την αποκατάσταση της ηλεκτροκίνησης (και του τμήματος της Σύμβασης 717 που παραδόθηκε πλήρως τον Σεπτέμβριο που καταστράφηκε από τον Daniel) θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2024 και θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος.

Η δεύτερη προτεραιότητα του υπουργείου είναι να βρει ευρωπαϊκούς πόρους από το ΣΕΦ-2 και από αυτό που θα ακολουθήσει για να ξεκινήσουν την υλοποίηση κάποιων έργων, καθώς και λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών ορισμένες προτάσεις δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα χρηματοδότησης, με εξαίρεση το τμήμα Καβάλα - Τοξότες που ήταν περίπου 220 εκατ. ευρώ. Στις προτάσεις που θα γίνουν θα είναι - είπε ο κ. Σταϊκούρας - πέντε σιδηροδρομικά έργα, που εκτός της ενδυνάμωσης του δικτύου, θα συνδέουν τον σιδηρόδρομο με τα έξι λιμάνια της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λαύριο, Ραφήνα και την Πάτρα). Η τρίτη προτεραιότητα, που θα ξεκινήσει το 2024 και είναι η εύρεση επιπρόσθετων πόρων από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπου έχουμε την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούμε με καλούς όρους, φυσικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και το ΣΕΦ ή άλλους ευρωπαϊκούς όρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ