ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δυσεύρετα τα σπίτια με προσιτό ενοίκιο – Ο «χάρτης» στην Αττική

Δυσεύρετα τα σπίτια με προσιτό ενοίκιο – Ο «χάρτης» στην Αττική
Eurokinissi

Σε δύσκολη «εξίσωση» έχει εξελιχθεί η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο για τις οικογένειες που αναζητούν σπίτι στην Αττική καθώς τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά, η ζήτηση μεγάλη και οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα.

Ενδεικτικό είναι ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει ακόμη και σε περιοχές του λεκανοπεδίου που άλλοτε αποτελούσαν οικονομικότερες λύσεις ενώ πλέον και εκεί οι επιλογές των ενοικιαστών περιορίζονται στα παλαιότερα ακίνητα.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, καταγράφεται μείωση, τόσο σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο όσο και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023, σε ολόκληρη την Αττική, στη διαθεσιμότητα κατοικιών 2 υπνοδωματίων άνω του 1 ου ορόφου, με ζητούμενο ενοίκιο το οποίο δεν ξεπερνά τα 550 – 600 ευρώ.

Στο κέντρο της Αθήνας, με βάση τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, καταγράφεται μείωση κατά 3,31 ποσοστιαίες μονάδες και μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο ενοίκιο έως 600 ευρώ τον μήνα.

Μεγάλη μείωση, από 35,58% το 2022, σε 23,3% τον Ιούνιο του 2023 και 15,8% τον Δεκέμβριο του 2023 καταγράφεται στα αντίστοιχα ακίνητα στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων. Όπως επίσης και στον Πειραιά όπου πλέον μόλις το 4,83% των διαθέσιμων ακινήτων έχουν ζητούμενο ενοίκιο έως 600 ευρώ, από 35,46% έναν χρόνο πριν. Αντίστοιχα και οι περιοχές του υπολοίπου Αττικής εμφανίζουν μείωση της διαθεσιμότητας, από 17% τον Ιούνιο του 2023 και 27,20% το 2022, μόλις στο 14,7% σήμερα. Μηδενική διαθεσιμότητα αντίστοιχων κατοικιών καταγράφεται στα Βόρεια Προάστια όπως και στα Νότια (0,71%).

Οι περιοχές με την υψηλότερη διαθεσιμότητα

Οι διαθέσιμες επιλογές για τους ενοικιαστές περιορίζονται σε συγκεκριμένες πλέον περιοχές της Αττικής οι οποίες εμφανίζουν σχετικά καλύτερη εικόνα.

Σύμφωνα με την έρευνα του E-Real Estates, στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται στα Πατήσια, την Κυψέλη, τον Κολωνό, την Πλατεία Αττικής, την Πλατεία Αμερικής, την Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Βάθης, τον Άγιο Ελευθέριο, τα Σεπόλια, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Θυμαράκια και το Μεταξουργείο. Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα, το Γουδή, το Γκύζη-Πεδίον Aρεως, η Λαμπρινή και οι Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο.

Οι περιοχές των Δυτικών Προαστίων που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικότερων κατοικιών είναι το Περιστέρι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αγία Βαρβάρα, το Ίλιον, το Καματερό και η Πετρούπολη. Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα, η Νέα Ιωνία και το Χαϊδάρι. Στο υπόλοιπο της Αττικής, τέλος, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμφανίζουν τα Μέγαρα, η Κερατέα, η Ανάβυσσος, το Πόρτο Ράφτη και η Ραφήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ