ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Eγγειοβελτιωτικά έργα με προϋπολογισμό 124 εκατ. ευρώ - Έως τις 9/2 οι προτάσεις

Eγγειοβελτιωτικά έργα με προϋπολογισμό 124 εκατ. ευρώ - Έως τις 9/2 οι προτάσεις
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Από σήμερα 4/1 και έως τις 9 Φεβρουαρίου θα γίνονται δεκτές οι προτάσεις για ένταξη στη Δράση 4.3.1. «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του Προγράμματος «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 124 εκατ. ευρώ, με τη δράση να συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη η εν λόγω δράση «προκηρύσσεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την διαχείριση των υδάτων, μιας και η κλιματική κρίση έχει άμεσες επιπτώσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Με τα εγγειοβελτιωτικά έργα που θα γίνουν θέλουμε να ενισχύσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής γης, να εξοικονομήσουμε νερό και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων».

Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι:

α) η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ,

β) η Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και

γ) οι Περιφέρειες της Χώρας.

Με τις πιστώσεις της μεταβατικής αυτής πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα με προϋπολογισμό άνω των 2,2 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) τα οποία αφορούν: βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ