ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην Ευρωζώνη

Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο – Στο 2,9% στην Ευρωζώνη
Pixabay

Ανοδική πορεία κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ενισχύθηκε στο 3,7% τον τελευταίο μήνα της χρονιάς, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3%, ενώ και στην Ευρωζώνη είχε υποχωρήσει στο 2,4% από 2,9%.

Παρά την επιβράδυνση που καταγράφηκε στην άνοδο του γενικού δείκτη τους προηγούμενους μήνες, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές σε μία σειρά από κλάδους και προϊόντα, με πρώτα και κύρια τα τρόφιμα που κατέγραψαν αύξηση 7,7% τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, σημειώνεται πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά πως η επιβράδυνση θα συνεχιστεί το 2024.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, προβληματισμό προκαλούν οι μετρήσεις που δείχνουν επιτάχυνση στην αύξηση των τιμών, σε βασικές οικονομίες της περιοχής, καθώς αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο «μέτωπο» των επιτοκίων.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4%, σταθερά σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο) και η ενέργεια (-6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο).

Το Δεκέμβριο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (6,6%), η Αυστρία (5,7%) και η Κροατία (5,4%).

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο και η Ιταλία (0,5%), η Λετονία (0,9%) και η Ολλανδία (1%).

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8% από 2,3% το Νοέμβριο και στη Γαλλία ο πληθωρισμός σημείωσε ανήλθε στο 4,1% από 3,9% το Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ