ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επετεύχθη στο 100% το 2023

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επετεύχθη στο 100% το 2023
O αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης. INTIME / ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επετεύχθη στο 100% το 2023», με απορρόφηση που ανήλθε σε 11,2 δισ. ευρώ, σημείωσε ο Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανασης κατά τον απολογισμό του για την πρόοδο και τη σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνίαστο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 15/1 στο υπουργειο.

Μάλιστα, ο αρχικός προϋπολογισμός του Προγράμματος αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε φυσικές καταστροφές και τα 350 εκατ. ευρώ σε πληρωμές προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Έρχονται ακόμα δυο αιτήματα το 2024

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα αιτήματα πληρωμών για το σκέλος των επιδοτήσεων και για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοινώνοντας πως τα επόμενα δυο αιτήματα έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, ήδη για το 4ο αίτημα πληρωμής απομένει να επιτευχθούν μόλις οκτώ από τα είκοσι ορόσημα, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Στόχος του υπουργείου είναι και φέτος η Ελλάδα να αποτελέσει καλό παράδειγμα, όπως έγινε και το 2023, καθώς η χώρα εισέρχεται στο πρώτο έτος με επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, στην τρίτη ενημέρωση του υπουργείου από τότε που ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

«Το 2024 θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο έχει προϋπολογισμό 12,2 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 12%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης, πριν προχωρήσει στην εξειδίκευση των όσων ολοκληρώθηκαν και των όσων αναμένονται στον σχεδιασμό του 2024 - 2025.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης μάλιστα ανακοινώθηκε πως τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος για τις δημόσιες επενδύσεις, που στόχο έχει την απλοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης έργων, την επιτάχυνση της εκτέλεσης και την απορρόφηση των κεφαλαίων, μεταξύ άλλων.

Ακόμα, τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται το νέο πρόγραμμα «Ερευνώ -Καινοτομώ» και για την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το «EquiFund» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις

Στοιχεία για μια απο τις πολυαναμενόμενες δράσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο στο πλαίσιο της αξιοποίησης των εκταμιεύσεων, έδωσε το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» το οποίο περιλαμβάνει:

  • ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
  • Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ.
  • Αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες για βιομηχανίες με προυπολογισμο 160 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ