ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στην 8η θέση των κυριότερων ελληνικών εξαγωγικών προορισμών η Ρουμανία

Στην 8η θέση των κυριότερων ελληνικών εξαγωγικών προορισμών η Ρουμανία
REUTERS/Vincent Kessler

Στην 8η θέση των κυριότερων ελληνικών εξαγωγικών προορισμών βρίσκεται η Ρουμανία παραμένοντας μεταξύ των 10 κυριότερωνπροορισμών για τα ελληνικά προϊόντα για 4η συνεχόμενη χρονιά.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα πρόσφατα ανακοινωθέντα στοιχεία (7 Φεβρουαρίου) από την ΕΛ.ΣΤΑΤ, όσον αφορά στην εξέλιξη του διμερούς εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας κατά το 2023, καταγράφονται τα εξής :

  • H συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ρουμανία ανήλθε στο ύψος των 1.826,3 εκατ. ευρώ (έναντι 1.835,1 εκατ. ευρώ το 2022), παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 0,5%. Παράλληλα η συνολική αξία των εισαγωγών από την Ρουμανία, ανήλθε στο ποσό των 1.041,2 εκατ. ευρώ (έναντι 1.044,2 εκατ. ευρώ το 2022), παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 0,3%.

Κατά συνέπεια το συνολικό ύψος του διμερούς εμπορικού ισοζυγίου έφθασε στο ύψος των 2.867,5 εκατ. ευρώ (έναντι 2.879,3 εκατ. ευρώ το 2022), παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 11,8 εκ.ευρώ ή κατά 0,4%.

  • Από την ανάλυση της διάρθρωσης των εξαγωγών, προκύπτει ότι τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα είναι : παιχνίδια, προϊόντα πετρελαίου, προϊόντα βιομηχανίας κατασκευών - σύρματα από χαλκό, συσκευές ημιαγωγών, χοντρόσυρμα από σίδηρο, πλάκες-ταινίες και φύλλα από αργίλιο, ράβδοι από αργίλιο-, προϊόντα χημικής βιομηχανίας -Λιπάσματα-, προϊόντα βιομηχανίας πλαστικών - πολυμερή του στυρολίου, πολυμερή του αιθυλενίου, πλάκες-φύλλα-μεμβράνες-ταινίες από πλαστικές ύλες-, Η/Υ, φρέσκα φρούτα (εσπεριδοειδή, βερίκοκα-κεράσια-ροδάκινα, μπανάνες) και παρασκευασμένες ελιές.

Τέλος τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι : σύρματα και καλώδια, επιβατικά αυτοκίνητα, μετρητές αερίων, προβατοειδή- αιγοειδή, τσιγάρα, νερά, έπιπλα, αέρια πετρελαίου, τηλεφωνικές συσκευές και απορρυπαντικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ