ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις: Τέσσερις νέες δράσεις χρηματοδότησης

Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις: Τέσσερις νέες δράσεις χρηματοδότησης
Pexels

Τέσσερις νέες δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 280.000.000 ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων, σε περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027, προχώρησε στη δημοσίευση των προσκλήσεων για τις εξής δράσεις:

1. «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜμΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027».

  • Προϋπολογισμός Δράσης: 65.000.000 ευρώ

2. «Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων ΜΜΕ που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» ΕΣΠΑ 2021-2027».

  • Προϋπολογισμός Δράσης: 65.000.000 ευρώ

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός εκάστου επενδυτικού σχεδίου ΜΜΕ μπορεί να κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως 12.000.000 ευρώ.

3. Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

  • Προϋπολογισμός Δράσης: 75.000.000 ευρώ

4. Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων παραγωγικών επενδύσεων υφιστάμενων μεγάλων επιχειρήσεων που υλοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές ΕΣΔΙΜ, σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 2021/1056 για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

  • Προϋπολογισμός Δράσης: 75.000.000 ευρώ

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός εκάστου επενδυτικού σχεδίου μεγάλης επιχείρησης μπορεί να κυμαίνεται από 5.000.000 ευρώ έως 40.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για την αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα εφαρμοστεί η συγκριτική αξιολόγηση.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της προτεραιότητας που προσδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι δράσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται στις δημόσιες επενδύσεις συνολικού ύψους 12,2 δις. ευρώ εντός του 2024, από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζας αλλά και από το σύνολο των χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Οι περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στις αναφερόμενες περιοχές της Πελοποννήσου, μέσω και των συγκεκριμένων προγραμμάτων, φιλοδοξούμε ότι θα περάσουν από τη Μετάβαση στη βιώσιμη Ανάπτυξη, με τελικό στόχο τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως δε, για τις νέες και τους νέους, που πρέπει να μείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, δήλωσε:

«Οι δράσεις επιχειρηματικότητας από το Πρόγραμμα ΔΑΜ συνεχίζονται, με τη δημοσίευση τεσσάρων νέων προσκλήσεων συνολικού 280,0 εκ. που ενισχύουν επενδυτικά σχέδια για υφιστάμενες και νέες ή υπό σύσταση ΜμΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις. Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας ότι η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση θα είναι για τις επηρεαζόμενες περιοχές μια μοναδική ευκαιρία για να καταστεί η τοπική οικονομία πιο ανταγωνιστική, σύγχρονη και ισχυρή, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους και ενισχύοντας τις θέσεις απασχόλησης».

Σημειώνεται ότι:

Ως υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησής, διαθέτουν τουλάχιστον μία (1) πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση, δηλαδή έχουν ημερομηνία έναρξης προγενέστερη της 1/1/2022.

Ως υπό σύσταση νοούνται οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Ως νέες νοούνται οι επιχειρήσεις που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης, δεν έχουν κλείσει πλήρη διαχειριστική χρήση, δηλαδή έχουν ημερομηνία έναρξης μεταγενέστερη της 1/1/2022.

Επιλέξιμες Δαπάνες:

  • Δαπάνες για Κτήρια & Περιβάλλοντα Χώρο
  • Δαπάνες Εξοπλισμού & Μεταφορικών Μέσων
  • Δαπάνες Λογισμικού
  • Δαπάνες Πιστοποίησης
  • Δαπάνες Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας
  • Δαπάνες προσωπικού

Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν, θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, θα διαφοροποιήσουν το βιομηχανικό προφίλ των επηρεαζόμενων περιοχών με νέους τομείς δραστηριοτήτων και αλυσίδες αξίας, θα συμβάλλουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό αυτών, θα συνεισφέρουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Οι ενισχύσεις θα διατεθούν στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1315 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Ιουνίου 2023 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 651/2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης, και του κανονισμού (ΕΕ) 2022/2473 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης (ΓΑΚ).

Στο πλαίσιο των Δράσεων είναι επιλέξιμες Δαπάνες Περιφερειακών Ενισχύσεων σύμφωνα με το άρθρο 14 του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ) καθώς και Ενισχύσεις εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΑΚ), όπως ορίζονται σε κάθε Πρόσκληση.

Η ένταση ενίσχυσης εξαρτάται από το είδος του επενδυτικού σχεδίου (ενιαίο επενδυτικό), το μέγεθος της επιχείρησης (σε επίπεδο ομίλου) καθώς και από το καθεστώς ενίσχυσης των δαπανών σύμφωνα με το εφαρμοζόμενο άρθρο του Καν. (ΕΕ) 651/2014.

  • Ημερομηνία έναρξης υποβολών: 15.03.2024 και ώρα 12.00
  • Ημερομηνία λήξης υποβολών: 15.05.2024 και ώρα 15.00

Σημειώνεται πως η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Αιτήσεις χρηματοδότησης στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά προς συμπλήρωση πεδία του ΟΠΣΚΕ, δεν θα είναι δυνατό να υποβληθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ