ΑΝΑΠΤΥΞΗ

CNNi για Ελλάδα: Από «ασθενής» της Ευρώπης, χώρα-πρότυπο για την ΕΕ

CNNi για Ελλάδα: Από «ασθενής» της Ευρώπης, χώρα-πρότυπο για την ΕΕ
AP Photo/Petros Giannakouris

Την τεράστια αλλαγή που συντελέστηκε στην Ελλάδα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνει ο δημοσιογράφος του δικτύου CNNi Fareed Zakaria στην εβδομαδιαία εκπομπή του.

«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος ενώ σημείωσε ότι «η χώρα που κάποτε απειλούσε να βουλιάξει το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει γίνει τώρα το πρότυπο της επιτυχίας. Οι Έλληνες έβαλαν μυαλό, απέρριψαν τον λαϊκισμό και υιοθέτησαν λογικές οικονομικές πολιτικές».

Ο αναλυτής του CNNi είπε χαρακτηριστικά, ότι η ελληνική οικονομία «αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αρκετά συναπτά έτη και θα το επαναλάβει το 2024».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία αξιολόγησε ως «συμβολική νίκη για μια χώρα που χρεοκόπησε το 2015, αλλά και οικονομική νίκη, καθώς αυτό σημαίνει περισσότερες ξένες επενδύσεις».

Ο Fareed Zakaria αναφέρθηκε ακόμη στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι από το 2019 που εξελέγη «μείωσε τους φόρους, εργάστηκε για τον εξορθολογισμό των κρατικών υπηρεσιών και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Αυτό βοήθησε τη χώρα να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη και να αποπληρώσει δισεκατομμύρια χρέους νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα». Συμπλήρωσε ότι «οι ψηφοφόροι τον αντάμειψαν αδρά, επανεκλέγοντάς τον πέρυσι με συντριπτική πλειοψηφία».

Ο δημοσιογράφος του δκτύου CNN αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της ισότητας στο γάμο, σημειώνοντας ότι «τον περασμένο μήνα η Ελλάδα νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν η Ελλάδα απλώς να πλησιάζει τη Δύση, αλλά στο ανατολικό μισό της Ευρώπης, καθιστά τη χώρα ηγέτιδα. Κάνει επίσης την χώρα το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που κάνει αυτό το προοδευτικό βήμα».

Last Look: Greece's turnaround

ΔΗΜΟΦΙΛΗ