ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τσακλόγλου: Η πληρωμή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι εθελοντική

Τσακλόγλου: Η πληρωμή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι εθελοντική

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πληρωμή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι μια εθελοντική διαδικασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη του.

Τονίζοντας πως «διαφορετικά, δεν μπορούν να πληρωθούν συντάξεις».

Ο υφυπουργός σημείωσε πως έχει αυξηθεί το όριο των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για την καταβολή σύνταξης προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση σε όσους έχουν οφειλές κάτω των 30.000.

Το μέτρο αυτό αφορά μόνο αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και όχι μισθωτούς, στους οποίους καταβάλλεται κανονικά η σύνταξη, ασχέτως εάν ο εργοδότης δεν έχει καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές.

Για αυτές τις περιπτώσεις, αυξήθηκε το όριο χρεών προς τον ΕΦΚΑ από τις 20.000, ευρώ στις 30.000 ευρώ, με έναν μηχανισμό μεγαλύτερης παρακράτησης μέχρι να φτάσει η οφειλή στις 20.000 ευρώ και στη συνέχεια ακολουθείται η κανονική διαδικασία ρύθμισης σε 60 δόσεις.

Ρυθμισμένα χρέη και ανασφάλιστοι

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν εκκαθαρίσει τις οφειλές τους, αλλά πιθανόν να υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσό απλήρωτο και αυτός ήταν ο λόγος που τους εμφάνιζε σαν να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα ο ΕΦΚΑ.

Κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασιστεί σε μία ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή για την ασφαλιστική, αλλά και τη φορολογική ενημερότητα, δηλαδή κάτω από ένα ορισμένο ποσό ακόμα και αν υπάρχει χρέος θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα

Αν κάποιος αυτή τη στιγμή ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις οφειλές του, αυτό θα εμφανιστεί στην καρτέλα του στον ΕΦΚΑ από τον επόμενο μήνα.

Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται σαν ανασφάλιστοι, παρότι έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επισκεφθεί ένα γραφείο του ΕΦΚΑ, χωρίς ραντεβού, με το παραστατικό πληρωμής της τράπεζας για να αποκτήσει από εκείνη τη στιγμή ασφαλιστική ικανότητα ή, διαφορετικά, να μπει στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, να υποβάλλει τα αντίστοιχα έντυπα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ένα κενό δύο εργάσιμων ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ