ΑΝΑΠΤΥΞΗ

UBS: Σε καλό δρόμο η ελληνική οικονομία παρά τις εκτιμήσεις για πιο αδύναμη ανάπτυξη

UBS: Σε καλό δρόμο η ελληνική οικονομία παρά τις εκτιμήσεις για πιο αδύναμη ανάπτυξη
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παρά την πρόβλεψη της UBS πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 θα είναι ασθενέστερη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, η επικαιροποιημένη έκθεση της ελβετικής τράπεζας επισημαίνει πως τα μακροοικονομικά στοιχεία θα συνεχίσουν να βελτιώνονται την επόμενη χρονιά, με θετικό αποτύπωμα στην οικονομία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Global Research and Evidence Lab, οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 φαίνονται οριακά πιο αδύναμες, όμως η εκτίμηση για βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται σε μια θετική τροχιά.

Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

α) η ικανότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων,

β) ο ισχυρός τουρισμός,

γ) ο χαμηλός πληθωρισμός, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να παρουσιάζει σταδιακά μια αποκλιμάκωση,

δ) η δημοσιονομική πειθαρχία και

ε) οι δυνατότητες που υπάρχουν από τις τράπεζες για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός στο 2,5%

  • Ανάπτυξη

Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι ο ελβετικός οίκος αναμένει ανάπτυξη 2,5% το 2024, αντί για 3% που προέβλεπε ρχικά, ο δείκτης παραμένει κατά 1,5% υψηλότερα από το consensus.

  • Δημόσιο χρέος

Περαιτέρω πτώση στο 152% του ΑΕΠ το 2024 αναμένεται να καταγράψει ο δείκτης δημόσιου χρέους, σε επίπεδα χαμηλότερα του 160% του ΑΕΠ το 2023.

  • Πληθωρισμός

Στο 2,5% αναμένεται να φτάσει ο μέσος πληθωρισμός το 2024, με ενδεχόμενη υποχώρηση ακόμα χαμηλότερα, προς το 2%, μέχρι το τέλος της χρονιάς, με αρωγό τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ