ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών: Ζητά ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών: Ζητά ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Το κτήριο του ΕΦΚΑ

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Την δυνατότητα οι πολίτες να μπορούν να καταβάλουν σε δόσεις τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ εισηγείται προς την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Με τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ να ανέρχονται σε 47,5 δισ. ευρώ, το επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «είναι προς το συμφέρον, τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να δοθεί η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποπληρώσουν σε πάγιες ρυθμίσεις, έως 100 δόσεις, αναλόγως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού».

Οι οφειλές των μη μισθωτών αποτελούν προϊόν της πολυετούς κρίσης, αλλά και της περιόδου της πανδημίας.

Σύμφωνα με το επιμελητήριο «εάν ρυθμιστούν οι οφειλές από τις επιχειρήσεις, θα εισέλθουν χρήματα στην εθνική οικονομία και θα αποκτήσουν εκ νέου ασφαλιστική ικανότητα, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το συσσωρευμένο χρέος τους».

Να σημειωθεί πως, η θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, βασίζεται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου προβλέπεται ότι «οι οφειλέτες που έχασαν την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να αναβιώσουν την πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων, τις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις), καθώς και τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ