ΧΡΗΜΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνονται οι παραγγελίες στην Αττική

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξάνονται οι παραγγελίες στην Αττική
Αυξημένες και μεγαλύτερες σε ποσότητα σε σχέση με τις πρώτες μέρες είναι οι παραγγελίες του πετρελαίου θέρμανσης στην Αττική, σύμφωνα με την πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης οι παραγγελίες στην Αττική που είχαν ξεκινήσει «μουδιασμένα» και σε μικρές ποσότητες από τους καταναλωτές, εμφανίζονται αυξημένες.

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου -περί τα 1.60 ευρώ το λίτρο - με την οποία «έκλεισε» η περσινή σεζόν άφησε τις δεξαμενές στα περισσότερα σπίτια άδειες, με τους καταναλωτές να μην προχωρούν σε νέες παραγγελίες την περασμένη άνοιξη, όπως εξηγεί στο CNN Greece η πρόεδρος των Βενζινοπωλών, Μαρία Ζάγκα. Με αποτέλεσμα όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα να επιθυμούν να εφοδιαστούν εγκαίρως.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, οι καταναλωτές φαίνεται πως θέλουν να «προλάβουν» την περίοδο που διαρκούν οι προσφορές και εκπτώσεις που έχουν ανακοινώσει οι πετρελαϊκές εταιρείες και κάνουν τις παραγγελίες τους σε πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα, με την τιμή του - παρότι είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρσι – να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στην Αττική στα 1,387 ευρώ το λίτρο και πανελλαδικά στα 1,415 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ενώ οι πρώτες περιορισμένες παραγγελίες που είχαν γίνει πριν ακόμη από την έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Αττική ήταν μικρές σε ποσότητα και κατά μέσο όρο κάτω από τα 500 λίτρα, σύμφωνα με την κ. Ζάγκα, πλέον πολλές φτάνουν τα 600, 800 ακόμη και τα 1000 λίτρα.

Στη βόρεια Ελλάδα πάντως η αγορά είχε αρχίσει να «ζεσταίνεται» από τις πρώτες κιόλας μέρες της διάθεσης του πετρελαίου λόγω και των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτές τις περιοχές. Όπως σημείωνε στο CNN Greece o πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής ήδη από την αρχή καταγραφόταν αύξηση των παραγγελιών της τάξεως του 30% σε σχέση με πέρσι ενώ και σε ποσότητα μεσοσταθμικά κυμαίνονταν πάνω από τα 500 λίτρα.

Τον Νοέμβριο εξάλλου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με τις πρώτες πληρωμές να γίνονται τον Δεκέμβριο.

Η σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός των ημερών αναμένεται να προβλέπει ελάχιστο επίδομα στα 100 ευρώ και μέγιστο στα 800 ευρώ. Διπλό επίδομα θα λάβουν οι νέοι δικαιούχοι που χρησιμοποιούν για πρώτη φορά πετρέλαιο θέρμανσης ή κάνουν τη μετάβαση από άλλο καύσιμο. Για τους παλιούς δικαιούχους επίσης θα ισχύσουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ