ΧΡΗΜΑ

Black Friday: Η πρώτη αποτίμηση στην Αττική – Σήμερα η Cyber Monday

Black Friday: Η πρώτη αποτίμηση στην Αττική – Σήμερα η Cyber Monday
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις συναλλαγές του τελευταίου τριημέρου στην Αττική και τις προτιμήσεις των καταναλωτών INTIME

«Ζεστάθηκε» η εμπορική κίνηση στις περιοχές της Αττικής κατά την περίοδο της Black Friday, με αυξημένο το ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, ενώ η περίοδος των προσφορών ολοκληρώνεται σήμερα με τη Cyber Monday.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλη Κορκίδη, πολύ καλή ήταν η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, τα πολυκαταστήματα, υπερκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά. Ως «ικανοποιητική» χαρακτήρισε την επισκεψιμότητα στα κέντρα των πόλεων στους Δήμους της Αττικής, «με καλύτερη ίσως τη κίνηση στην Γλυφάδα και τον Πειραιά».

«Αυξημένες συναλλαγές»

Σχετικά με τις συναλλαγές του τριημέρου από 25 έως 27 Νοεμβρίου -όταν και κορυφώθηκαν οι προσφορές από πλευράς των επιχειρήσεων- εμφανίζονται στα εμπορικά καταστήματα αυξημένες κατά 10-12% σε σχέση με πέρσι. Ο εκτιμώμενος αριθμός ξεπερνά τα 3 εκατ. αγορές και ο εβδομαδιαίος τζίρος λιανικών πωλήσεων τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη.

Σε μία πρώτη εκτίμηση αυξημένη κατά 15-20% φαίνεται και η μέση αξία της απόδειξης των περίπου 100 ευρώ από πέρσι, τουλάχιστον για 1 στους 4 καταναλωτές. Όχι ωστόσο σε όλες τις αγορές της Αττικής, ούτε για όλα τα προϊόντα, όπως διευκρινίζει.

Τα προϊόντα που επέλεξαν οι καταναλωτές

Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη συμμετοχή στη Black Friday των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ακόμη περισσότερων σούπερ μάρκετ φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών βρέθηκαν πάντως για άλλη μία χρονιά τα ηλεκτρονικά προϊόντα, οι ηλεκτρικές συσκευές αλλά και τα καλλυντικά, τα έπιπλα, τα είδη σπιτιού καθώς και τα επώνυμα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης.

Μετά και τη σημερινή Cyber Monday, ο εμπορικός κόσμος θα στρέψει πλέον την προσοχή του στον εορταστικό τζίρο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με αρκετούς καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει, εν μέσω των προσφορών της Black Friday, τις αγορές δώρων.

«Ουσιαστικά η φετινή εορταστική περίοδος για την αγορά ξεκίνησε καλά, αφού τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις τρεις εβδομάδες και οι έμποροι επιθυμούν υψηλότερο τζίρο από πέρυσι, ενώ εύλογα οι καταναλωτές χαμηλότερες τιμές. Μακάρι στην ελληνική αγορά να συνδυαστούν φέτος και τα δύο και η καλή αρχή της εμπορικής κίνησης να συνεχιστεί όλο τον χειμώνα, παρά τις πληθωριστικές δυσκολίες και το ενεργειακό κόστος» τονίζει ο κ. Κορκίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ